Home » D:News » Papa Francisc, înregistrat în secret în timpul unei convorbiri cu unul dintre cardinalii săi

Papa Francisc, înregistrat în secret în timpul unei convorbiri cu unul dintre cardinalii săi

Papa Francisc, înregistrat în secret în timpul unei convorbiri cu unul dintre cardinalii săi
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.11.2022

Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu unul dintre cardinalii săi, s-a aflat în timpul unui proces aflat în desfășurare la Vatican, potrivit CNN.

Un tribunal de la Vatican a ascultat înregistrarea audio dintre Papa Francisc și cardinalul Angelo Becciu, un inculpat în proces, în care cardinalul îi cere Papei să confirme că a autorizat plăți pentru a ajuta la eliberarea unei călugărițe răpite în Africa.

Jurnaliștii nu au fost autorizați să asculte înregistrarea, dar o transcriere a fost publicată ulterior de agenția de presă italiană Adnkronos. De asemenea, trei avocați ai apărării prezenți la proces au confirmat conținutul conversației jurnaliștilor prezenți la Vatican, notează CNN.

Convorbirea a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican

Înregistrarea a fost făcută de o terță persoană care se afla în cameră cu cardinalul Becciu în timpul conversației telefonice, care a avut loc la 24 iulie 2021. Convorbirea a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican, în care Becciu este acuzat de deturnare de fonduri și abuz de funcție, și la doar 10 zile după ce Francisc a fost externat din spital pentru o operație intestinală.

În convorbire, Becciu îi cere Papei să confirme că a autorizat plățile pe care cardinalul le-a făcut către o consultantă autointitulată Cecilia Marogna, care este, de asemenea, acuzată de deturnare de fonduri în cadrul procesului. La rândul ei, Marogana trebuia să plătească firma britanică Inkerman Group, pentru a ajuta la eliberarea călugăriței care fusese răpită de militanți islamici în Mali în 2017, se arată în transcriere.

Sumele plătite, potrivit cardinalului Becciu, care era la acea vreme numărul doi la Secretariatul de Stat al Vaticanului, au fost de 350.000 de euro către firma britanică și 500.000 de euro drept răscumpărare pentru călugăriță.

Papa Francisc nu poate fi chemat ca martor în proces

Potrivit transcrierii, Papa Francisc a spus în timpul convorbirii că își amintește vag și îi cere cardinalului să pună în scris ceea ce ar dori ca Papa să confirme.

Conform legislației Vaticanului, nu există nicio prevedere care să permită ca un Papă să fie chemat ca martor într-un proces.

Cardinalul Becciu, care a fost concediat din funcție și lipsit de majoritatea drepturilor sale de cardinal de către Papa Francisc în septembrie 2020, a susținut întotdeauna că toate tranzacțiile financiare pe care le-a întreprins au fost pe deplin aprobate de superiorii săi, inclusiv de Papa. Atât Becciu, cât și Marogna au pledat nevinovat la toate acuzațiile din acest proces.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase