Home » D:News » Acțiunile talibanilor împotriva femeilor afgane, o crimă împotriva umanității

Acțiunile talibanilor împotriva femeilor afgane, o crimă împotriva umanității

Acțiunile talibanilor împotriva femeilor afgane, o crimă împotriva umanității
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.11.2022

Tratamentul aplicat de talibani femeilor și fetelor afgane, inclusiv excluderea lor din parcuri și săli de sport, precum și din școli și universități, poate constitui o crimă împotriva umanității, a transmis un grup de experți al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Potrivit Reuters, evaluarea realizată de raportorul special al ONU pentru Afganistan, Richard Bennett, și de alți nouă experți ai Națiunilor Unite, afirmă că tratamentul aplicat femeilor și fetelor poate constitui o „persecuție de gen” în conformitate cu Statutul de la Roma, la care Afganistanul este parte.

Experții ONU au afirmat că reținerea femeilor în casele lor „echivalează cu închisoarea”, adăugând că este posibil ca acest lucru să ducă la creșterea nivelului de violență domestică și la probleme de sănătate mintală. Experții au citat arestarea în această lună a activistei Zarifa Yaqobi și a patru colegi bărbați.

O cerere colectivă împotriva unei „pedepse colective”

Guvernele occidentale au cerut respectarea drepturilor femeilor, în timp ce un purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului a solicitat autorităților talibane să înceteze imediat utilizarea biciuirii publice în Afganistan.

Ca răspuns la evaluare, purtătorul de cuvânt al Ministerului taliban al Afacerilor Externe, Abdul Qahar Balkhi, a declarat că „pedeapsa colectivă” aplicată afganilor nevinovați prin sancțiunile ONU, „totul în numele drepturilor femeilor și al egalității, echivalează cu crime de război și crime împotriva umanității”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase