Home » D:News » Roboții care repară turbine eoliene au început să înlocuiască oamenii

Roboții care repară turbine eoliene au început să înlocuiască oamenii

Publicat: 05.01.2023

Roboții care repară turbine eoliene creați de Aerones scad timpii morți de aproape zece ori și duc la o creștere cu 12% a producției anuale.

Deși turnurile turbinelor eoliene creează electricitate curată, din ele se scurge frecvent ulei, dăunându-le palelor, crescând rezistența la vânt și chiar poluând solul de dedesubt.

Compania de robotică Aerones economisește timp și forță de muncă umană prin curățarea și inspectarea turbinelor eoliene prin intermediul unor roboți controlați de la distanță.

Roboții care repară turbine eoliene duc la o creștere a producției de energie

Pentru palele turbinelor eoliene, eroziunea este o problemă uriașă. Suprafața palei îmbătrânește treptat din cauza particulelor mici din aer, a gheții și a zăpezii și ploii. Acest lucru afectează în timp aerodinamica palei, prin uzura stratului exterior al acesteia.

Pe parcursul duratei de viață a turbinei, se produce din ce în ce mai puțină energie. Ca rezultat, întreținerea regulată a palelor turbinelor eoliene este crucială pentru menținerea integrității structurale a palelor și pentru extinderea duratei de viață a aparatelor, notează Interesting Engineering.

Potrivit Aerones, roboții care repară turbine eoliene fac ca timpii morți să apară de 4-6 ori mai rar și, atunci când aceștia apar, îi pot reduce de 5 până la 10 ori, crescând astfel producția anuală de energie cu 12%. Timpii morți sunt cu atât mai mari cu cât turbina este mai mare, iar palele sunt mai greu de întreținut folosind tehnici tradiționale.

Fiecare oră în care o turbină nu este în funcțiune costă din ce în ce mai mulți bani pe măsură ce prețurile la energie cresc.

Principalul element al robotului de reparare a turbinei eoliene Aerones Leading Edge este setul modular de instrumente. Acesta este un sistem de troliu care permite realizarea de verificări atât în spații verticale cât și orizontale.

Ce pot face roboții?

Setul de instrumente modular permite atașarea de diferite brațe robotizate cu diverse funcții de întreținere și inspecție, cum ar fi șlefuirea și curățarea suprafețelor, aplicarea soluției de umplutură, îndepărtarea benzii de protecție și acoperirea cu un strat de protecție.

Roboții Aerones curăță turnurile și palele pulverizând pe ele detergent lichid. De asemenea, roboții colectează lichidul contaminat din angrenaje și curele și îl direcționează către o stație de filtrare.

Roboții examinează palele folosind scanare cu ultrasunete și camere și le repară prin curățarea zonelor deteriorate și umplerea eventualelor goluri sau suprafețe erodate. De asemenea, roboții pot folosi un lac specific pentru a împiedica dezvoltarea gheții pe turbine în climatele mai reci și un strat de protecție pentru a evita deteriorarea ulterioară.

Compania a curățat peste 5.000 de turbine în 19 țări diferite și dezvoltă mai multe tehnologii de reparații de ultimă oră care urmează să fie lansate în 2023.

Vă recomandăm să citiți și:

Câți dintre utilizatorii Twitter vor ca platforma să nu mai fie condusă de Elon Musk?

O nouă fabrică de reciclare a bateriilor ar putea alimenta 1 milion de vehicule electrice pe an

Noua Zeelandă interzice țigările pentru cei născuți după 2008

O balenă cu spatele rupt a reușit să parcurgă 5.000 de kilometri

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase