Home » D:News » Roboții ar putea cuceri încă un domeniu. Companiile de îmbrăcăminte experimentează cu automatizarea

Roboții ar putea cuceri încă un domeniu. Companiile de îmbrăcăminte experimentează cu automatizarea

Publicat: 17.12.2022

Ar putea roboții să fabrice blugi? Există un efort discret în curs de desfășurare pentru a afla dacă va fi posibil, implicând companii de îmbrăcăminte și tehnologie.

„Hainele sunt ultima industrie de trilioane de dolari care nu a fost automatizată”, a spus Eugen Solowjow, care conduce un proiect la un laborator Siemens din San Francisco, SUA, care a lucrat la automatizarea producției de îmbrăcăminte din 2018.

Ideea de a folosi roboți pentru a elimina mai multă producție din străinătate a luat amploare în timpul pandemiei, deoarece lanțurile de aprovizionare blocate au evidențiat riscurile ca producătorii să se bazeze pe fabricile din alte țări, potrivit Reuters.

Automatizarea în fabricile de îmbrăcăminte îi îngrijorează pe lucrători

Mulți producători de îmbrăcăminte ezită să vorbească despre automatizăre, deoarece subiectul stârnește îngrijorarea că lucrătorii din țările în curs de dezvoltare vor avea de suferit.

Jonahtan Zornow, care a dezvoltat o tehnică de automatizare din fabricile de blugi, spune că a fost criticat în mediul online și că a primit, totodată, o amenințare cu moartea.

Un purtător de cuvânt al companiei Levi’s a declarat că poate confirma că firma a participat la primele faze ale proiectului, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Abilitățile umane, peste cele ale roboților în manipularea țesăturilor

Cusutul reprezintă o provocare deosebită pentru automatizare. Spre deosebire de bara de protecție a unei mașini sau de o sticlă de plastic, care își păstrează forma după cum o modelează un robot, pânza este flexibilă și vine într-o gamă nesfârșită de grosimi și texturi. Roboții pur și simplu nu au abilitatea de atingere a mâinilor oamenilor. Cu siguranță, roboții au parte de îmbunătățiri, dar va fi nevoie de ani pentru a le dezvolta pe deplin capacitatea de a manipula țesături, potrivit cercetătorilor.

Dar dacă s-ar putea face suficient de mult prin mașini pentru a reduce cel puțin o parte din diferența de costuri dintre Statele Unite și fabricile străine cu costuri reduse? Acesta este obiectivul principal al efortului de cercetare în curs de desfășurare.

Cercetările de la Siemens urmăresc să ducă la crearea unui software care să ghideze roboții să poată manipula toate tipurile de materiale flexibile, cum ar fi cablurile din sârmă subțire, a declarat Solowjow, adăugând că, recent, compania a realizat că una dintre cele mai bune ținte era îmbrăcămintea.

Piața globală a îmbrăcămintei este estimată la 1,52 de trilioane de dolari

Industria textilă atrage câștiguri însemnate, la nivel global, astfel că piața este estimată la 1,52 de trilioane de dolari.

Siemens a colaborat cu Institutul de Robotică Avansată pentru Fabricație din Pittsburgh, SUA, creat în 2017 și finanțat de Departamentul Apărării pentru a ajuta producătorii de linie veche să găsească modalități de utilizare a noii tehnologii. Aceștia au identificat un start-up din San Francisco cu o abordare promițătoare a problemei țesăturilor flexibile. În loc să învețe roboții cum să manipuleze țesăturile, startup-ul Sewbo Inc. rigidizează țesătura cu substanțe chimice, astfel încât aceasta să poată fi manipulată mai bine în timpul producției. După ce este gata, articolul de vestimentație este spălat pentru a elimina agentul de rigidizare.

„Aproape fiecare bucată de denim este oricum spălată după ce este confecționată, așa că acest lucru se potrivește în sistemul de producție existent”, a declarat Zornow, inventatorul Sewbo.

Companiile de îmbrăcăminte sunt încurajate să experimenteze cu automatizarea

Acest efort de cercetare a ajuns să includă, în cele din urmă, mai multe companii de îmbrăcăminte, inclusiv Levi’s și Bluewater Defense LLC, un mic producător de uniforme militare cu sediul în SUA. Acestea au primit burse în valoare de 1,5 milioane de dolari de la institutul de robotică din Pittsburgh pentru a experimenta cu tehnica.

Există și alte eforturi de automatizare a fabricilor de cusut. Software Automation Inc, un start-up din Georgia, a dezvoltat o mașină care poate confecționa tricouri, spre exemplu, aplicând materialul peste o masă special amenajată.

Vă mai recomandăm și: 

De unde vin hainele europenilor? 30% sunt aduse din China

Un nou pas în lupta pentru automatizarea locuinţelor: Samsung a cumpărat start-up-ul SmartThings pentru 200 milioane de dolari

Sony vrea să construiască roboți umanoizi

Când au purtat oamenii haine pentru prima dată?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase