Home » D:News » Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei

Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei

Publicat: 30.01.2023
Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei
Foto: Profimedia

Relația spațială dintre Uniunea Europeană și China s-ar putea dezintegra chiar înainte de a fi lansată oficial. Noi declarații ale Agenției Spațiale Europene (ESA) sugerează că instituția se retrage din înțelegerea de lungă durată de a trimite astronauți pe stația spațială chineză Tiangong, recent finalizată.

„Suntem angajați să susținem și să asigurăm angajamentele și activitățile noastre pe Stația Spațială Internațională. Nu avem nici bugetul, nici unda verde politică și nici intenția de a ne angaja într-o a doua stație spațială, adică participarea la Stația Spațială Chineză”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, într-o conferință de presă la Paris.

Parteneriatul aparent eșuat dintre ESA și Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) a început în 2017, atunci când Europa a trimis astronauți în China pentru a se antrena în domeniul zborurilor spațiale cu echipaj uman. Scopul final era acela de a-i trimite pe stația spațială Tiangong odată ce aceasta ar fi fost finalizată.

Construirea unui „sat lunar” în echipă, o intenție inițială

Atât de îndrăznețe au fost planurile celor două instituții aparent divizate încât, în 2018, atât ESA, cât și CNSA, alături de agenția spațială rusă Roscosmos și India, au anunțat că intenționează să construiască împreună un „sat lunar” pe suprafața Lunii.

Este adevărat că Tiangong a fost afectată de eșecuri repetate care ar fi putut contribui la decizia ESA de a se retrage din înțelegere, dar, în cele din urmă, a fost lansată și a reprezentat un triumf incontestabil pentru programul spațial în ascensiune al Chinei.

O ruptură prevăzută între ESA și CNSA?

Comentariul lui Aschbacher sună ca și cum cineva ar spune că trebuie să se despartă de partenerul său pentru a se concentra asupra propriei persoane, deși, după cum a declarat un om de știință chinez anonim din domeniul spațial, nu este complet surprinzător, potrivit Futurism.

„Este o veste nefericită, dar nu total neașteptată. În ultimii ani, COVID-19 și situația din Ucraina au făcut ca relația noastră cu colegii europeni să fie din ce în ce mai dificilă”, a declarat omul de știință.

Deocamdată nu este clar cât de final este acest divorț, dar având în vedere declarațiile ESA, nu pare a fi o ruptură foarte clară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eșantioanele misiunii Chang’e-5 dezvăluie roci necunoscute până acum pe Lună

Cum se pregătește de culcare un astronaut? Video inedit de la Agenția Spațială Europeană

Ceva uriaș „a zgâriat” suprafața planetei Marte? Imaginile publicate de Agenția Spațială Europeană

Soarele nostru văzut de aproape. Agenția Spațială Europeană a publicat imagini uimitoare

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase