Home » D:News » Deșeurile de plastic găsite în Arctica provin de la toate țările lumii

Deșeurile de plastic găsite în Arctica provin de la toate țările lumii

Deșeurile de plastic găsite în Arctica provin de la toate țările lumii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.02.2023

Un proiect științific civil, desfășurat în Arctica de Institutul Alfred Wegener (AWI) din Germania, a arătat cât de mult succes poate avea o astfel de inițiativă. Pe parcursul a cinci ani, oamenii care au participat la croaziere în Arctica au cercetat și au colectat deșeurile de plastic care au ajuns pe țărmurile din Svalbard. 

Acțiunea a fost analizată de AWI și, potrivit cercetătorilor, o treime din resturile de plastic care mai purtau etichete sau mărci care să permită o analiză a originii lor proveneau din Europa, inclusiv din Germania. Descoperirile, recent publicate în jurnalul Frontiers in Marine Science, au arătat că țările prospere și industrializate au contribuit semnificativ la poluarea ecosistemelor îndepărtate din Arctica.

Deșeurile din plastic reprezintă o problemă globală, la care nici chiar sălbăticia nelocuită a Marelui Nord nu este imună. Cantități considerabile de plastic au fost observate plutind în Oceanul Arctic, potrivit Phys.org.

Peste 1.600 de kilograme de plastic pe țărmurile arctice

„În 2016 am început să lucrăm cu civili pentru a investiga compoziția resturilor de plastic de pe țărmurile arctice”, au spus cercetătorul AWI, dr. Melanie Bergmann, care a venit cu ideea proiectului cu tur ghidat și scriitoarea Birgit Lutz.

În colaborare cu companiile care au oferit excursii în Arctica, turiștii participanți au adunat și înregistrat resturile de plastic aduse pe țărmurile din Svaldbard. Din 2016 și până în 2021, acestea s-au ridicat la 23.000 de bucăți, cântărind peste 1.600 de kilograme.

„Acum facem un pas mai departe și investigăm de unde ar putea proveni resturile care au încă semne, mărci, etichete. Analiza noastră a arătat că, în proporție de 80%, majoritatea clară a fost reprezentată de resturi de plastic”, a adăugat primul autor al cercetării, Anna Natalie Meyer, de la AWI.

Deșeurile de plastic din Arctica provin din întreaga lume

Deși majoritatea articolelor ar putea fi clasificate ca provenind din pescuit, nu a putut fi identificat punctul de origine. În aproximativ un procent din resturi, au putut fi recunoscute etichete sau amprente, în principal din țările arctice, în special din Rusia și Norvegia.

„Din studiile precedente și modelele computerizate, știm că poluarea cu plastic vine deopotrivă de la surse locale și surse îndepărtate. La nivel local, resturile de plasic își găsesc drum spre ocean prin nave și prin comunitățile arctice cu sisteme proaste de gestionare a deșeurilor. În ce privește sursele îndepărtate, deșeurile de plastic și microplasticele sunt transportate în Oceanul Arctic din Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Pacificul de Nord prin râuri variate și curenți oceanici”, a spus Meyer.

De exemplu, experții au găsit pe coasta Svalbard și resturi provenite chiar din surse atât de îndepărtate precum Brazilia, China și Statele Unite ale Americii. Dar deșeurile de plastic provenite din Europa, în special din Germania, au sfârșit, de asemenea, prin a ajunge în Arctica, numărând în total 8%.

Arctica se încălzește de patru ori mai mult decât media globală

Potrivit studiului, o comparație a noilor date cu cele obținute în urma studiilor anterioare efectuate la suprafața mării și pe fundul adânc al oceanului au arătat că pe țărmurile arctice se acumulează mult mai multe resturi. Aceste deșeuri de plastic prezintă provocări în plus pentru ecosistemele arctice, care sunt deja supraîncărcate de schimbările climatice. La urma urmei, zona arctică se încălzește de patru ori mai mult decât media globală.

„Rezultatele noastre subliniază că până și țările industrializate și prospere, care își pot permite un management mai bun al deșeurilor, contribuie în mod semnificativ la poluarea ecosistemelor îndepărtate precum Arctica”,  a spus Melanie Bergmann, expert de la AWI.

Reducerea producției globale de plastic, una dintre soluțiile majore

Aceasta a subliniat importanța reducerii cantității de plastic la nivel planetar, cu precădere în țările puternic industrializate ale lumii.

„În consecință, pentru a aborda problema în mod eficient, nu doar gestionarea locală a deșeurilor, îndeosebi pe nave și la nivel de pescuit ar trebui să fie îmbunătățită. Este la fel de important ca producția globală de plastic să fie redusă masiv, în special în țările industrializate din Europa, America de Nord și Asia, deoarece aproximativ 11% din producția globală de plastic ajunge în apele noastre. Acest lucru subliniază încă o dată necesitatea urgentă a unui tratat al ONU privind materialele plastice, ambițios și obligatoriu din punct de vedree juridic, care este în curs de negociere și care urmează să intre în vigoare în 2024”, a explicat experta.

Vă mai recomandăm și: 

8 din 10 deșeuri aruncate de turiști pe litoralul românesc sunt din plastic

Resursele din Arctica, în pericol. Cum ar putea începe forajul petrolier la Polul Nord?

Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica

De unde provin 90% din deșeurile găsite la Marea Insulă de Gunoaie din Pacific?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase