O vioară Guarneri, veche de 300 de ani, va fi scoasă la licitație

19 02. 2023, 08:43
Sursa foto: Profimedia

O vioară rară, veche de aproximativ 300 de ani, care a făcut parte din colecția regretatului om de afaceri Sau-Wing Lam și care a fost expusă de două ori la Metropolitan Museum of Art din New York, va fi scoasă la licitație prin Tarisio, luna viitoare, cu o estimare de peste 10 milioane de dolari.

Instrumentul, care datează din 1731, este una dintre cele aproximativ 150 de viori fabricate manual de maestrul italian Giuseppe Guarneri del Gesù, membru al uneia dintre cele trei mari familii de lutieri din Cremona, Italia. În comparație cu viorile Stradivarius din aceeași epocă, viorile Guarneri au tonuri mai profunde și mai puternice și au fost apreciate de muzicieni precum Isaac Stern, Jascha Heifetz și Itzhak Perlman, potrivit Tarisio, reputată casă de licitații cu sediul la New York, specializată în vânzarea de rare instrumente cu coarde și arcuri.

Vioara scoasă la vânzare, cunoscută sub numele de „Baltic”, a fost deținută de violonista Dorotha Powers în anii 1950, care a dat la schimb două viori Stradivarius pentru a o cumpăra de la compania Wurlitzer, potrivit Tarisio.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!