Home » D:News » Roscosmos va trimite o misiune de salvare la Stația Spațială Internațională

Roscosmos va trimite o misiune de salvare la Stația Spațială Internațională

Publicat: 22.02.2023

Agenția Spațială a Rusiei, Roscosmos, a anunțat recent că plănuiește să trimită la Stația Spațială Internațională (ISS) o navă de salvare pe 24 februarie, pentru a aduce acasă trei astronauți al căror vehicul de întoarcere a fost avariat de un mic asteroid. 

„Lansarea este așteptată pe 24 februarie”, a spus un purtător de cuvânt al Roscosmos.

Lunea trecută, agenția spațială a anunțat că a amânat lansarea navei spațiale Soyuz MS-23, spunând că o navă de aprovizionare andocată la ISS a avut scurgeri de lichid de răcire, conform Science Alert.

Nava Soyuz MS-23, afectată de impactul cu un asteroid

Nava Soyuz MS-23 i-a transportat pe cosmonauții Dmitry Petelin și Sergei Prokopyev și pe astronautul NASA, Frank Rubio, pe ISS, în luna septembrie 2022.

Întoarcerea lor acasă era programată cu aceeași navă spațială, dar aceasta a început să aibă scurgeri de lichid de răcire la mijlocul lunii decembrie, după ce a fost lovită de ceea ce oficialii americani și ruși cred că a fost o mică rocă spațială.

În ianuarie, Rusia a spus că va trimite în februarie pe ISS o navă spațială goală, care să îi aducă acasă pe cei trei astronauți.

Lansarea a fost însă amânată lunea trecută, după ce o altă navă, respectiv o navă de aprovizionare rusă andocată la ISS, Progress MS-21 [identificată de NASA ca Progress 82P], a avut, de asemenea, scurgeri ale lichidului de răcire. Acest lucru a stârnit îngrijorare.

Noua dată de lansare urmează să primească aprobare

La începutul zilei de sâmbătă, agenția spațială a Rusiei a spus că proiectanții șefi au recomandat acum ca lansarea navei de salvare să fie acum stabilită pentru ora 03:34, pe 24 februarie.

Nava Soyuz MS-23 a fost inspectată cu atenție și nu a fost găsite daune, a precizat agenția spațială.

Acum, o comisie de stat va trebui să aprobe noua dată. Oficialul Roscosmos a spus că se așteaptă ca această comisie de stat să aprobe noua dată de lansare.

Nava de aprovizionare Progress va fi dezorbitată pe 19 februarie, a mai precizat agenția spațială.

Vă mai recomandăm și: 

Rusia vrea să trimită cosmonauţi pe Lună în următorii 10 ani

Un astronaut NASA și doi cosmonauți ruși au fost lansați în spațiu cu o navă rusească

Două rachete italiene Vega au fost oprite la sol, după o lansare nereușită

Prima lansare de sateliți din Marea Britanie a eșuat din cauza unei „anomalii”

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase