„Șopârla Iisus Hristos”, pe cale să invadeze un stat american

02 03. 2023, 03:00

O altă specie invazivă provoacă furori în Florida. Baziliscul maro, numit popular „Șopârla Iisus Hristos” datorită abilității de a alerga pe apă, se răspândește acum în acest stat american.

Ken Gioeli, de la Institutul pentru Alimentație și Agricultură al Universității din Florida (UF IFA) a avertizat mai multe instituții locale că, pe lângă potențialul de distrugere a habitatului, reptilele, cărora se pare că le place să se hrănească cu țânțari la fel de invazivi, adesea purtători de boli, ar putea prezenta un risc indirect pentru sănătatea umană.

„Există cercetări în desfășurare cu privire la potențialul baziliscului de a fi gazdă pentru aceste boli transmise de țânțari, deci există un posibil impact asupra sănătății umane”, a spus Gioeli, potrivit Futurism.

Cât de răspândită este „Șopârla Iisus Hristos”?

Vestea că „Șopârla Iisus Hristos”, care este originară din America Centrală și de Sud, a fost găsită în statul nord-american nu este cu totul șocantă. Conform Florida Today, aceste șopârle au fost văzute pentru prima dată în sălbăticia din Florida în 1963, fiind probabil animale de companie scăpate sau aruncate.

Dar populația lor a continuat să crească de atunci și, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Florida, șopârlele apar mai la nord decât oricând, ajungând până în orașul nordic Gainesville, unde se află universitatea.

„Este aproape ca o armată. Armata de baziliști înaintează. Iar populația tocmai se va extinde”, a explicat Gioeli.

Șopârlele nu sunt deosebit de periculoase, dar ar fi mai bine fără ele

Totuși, în ceea ce privește sănătatea umană, „șopârlele Iisus” nu sunt deosebit de agresive. Și din nou, riscul este indirect. De asemenea, sunt mult mai mici decât iguanele invazive, care uneori mor distrugând transformatoarele de energie și câinii de luptă.

Dar aceste reptile, conform cercetărilor IFA, se hrănesc și cu fluturi nativi și alte insecte locale, un apetit care ar putea deteriora habitatele native din Florida. Astfel, ca și în cazul speciilor invazive dăunătoare, cum ar fi musca-lanternă pătată, ar fi mai bine ca acestea să nu se afle aici.

Vă recomandăm să citiți și:

Unele specii de păianjen au evoluat să fie ființe sociale, deși nu au creier

Ecosistemul fluviului Tamisa se degradează alarmant, arată studiile pe midii

Crocodilii prosperă într-unul dintre cele mai poluate râuri din America Centrală

Păsările unice ale planetei sunt la un pas de extincție, arată un studiu îngrijorător