Home » D:News » Președintele Mexicului a publicat o fotografie cu o așa-zisă creatură mitologică

Președintele Mexicului a publicat o fotografie cu o așa-zisă creatură mitologică

Președintele Mexicului a publicat o fotografie cu o așa-zisă creatură mitologică
Sursa foto: profilul de Twitter al președintelui Mexicului, Andrés Manuel López Obrador
Publicat: 04.03.2023

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a folosit Twitter pentru a împărtăși o imagine fantastică cu o creatură mitologică mayașă ascunsă într-un copac, despre care susținea că a fost capturată cu doar câteva zile înainte de către un inginer care lucra la un proiect de turism pentru animale de companie.

„Proiectul trenului Maya”, o cale ferată interurbană extinsă, aflată în prezent în construcție în Peninsula Yucatán, nu este deloc lipsit de controverse.

În timp ce inițiativa de infrastructură impulsionată de președintele Mexicului a fost prezentată drept un mijloc de stimulare a creșterii economice, de conservare a „zonelor naturale, ecosistemelor și a mediului” și pentru „promovarea turismului și protejarea culturilor indigene locale”, realitatea este că activiștii, localnicii și oamenii de știință deopotrivă au considerat construcția drept un dezastru ecologic aprobat în grabă.

Adevărul despre fotografia postată de președintele Mexicului

„Vor fi mai multe locuri de muncă pentru noi, ghizii. Dar va fi o lovitură grea pentru natură”, a declarat Miguel Ángel Díaz, ghid turistic din zonă, citat de Futurism.

Dar se pare că președintele și-ar dori mai degrabă ca oamenii să-i acorde atenție unei creaturi aproape sigur ficționale. Fotografia a fost „făcută în urmă cu trei zile de un inginer, pare a fi un alux”, a descris liderul mexican fotografia, adăugând că „totul este mistic”.

Dacă un alux (o ființă legendară asemănătoare unui spirit, din mitologia mayașă, despre care se spune că răspândește noroc sau, dacă este deranjată, haos și boală) ar fi într-adevăr surprins odihnindu-se lângă construcție, acest lucru ar fi extraordinar. Dar există o problemă: internauții s-au arate că exact această fotografie, care, potrivit The New York Times, nu are metadate încorporate, există pe internet cel puțin din 2021.

O diversiune clasică

Întregul lucru este bizar și, deși nimeni în afară de Obrador însuși nu poate confirma care a fost cu adevărat intenția, există un context mai important dincolo de trenul aflat în joc. După cum relatează The Washington Post (WaPo), zeci de mii de cetățeni mexicani au ieșit în stradă în weekend pentru a protesta împotriva unui proiect de lege aprobat de Obrador care ar demonta institutul electoral național al națiunii nord-americane, descris de WaPo drept „un stâlp al tinerei democrații a Mexicului”.

„Dacă arunci o pisică moartă pe masă, toată lumea va vorbi despre pisica moartă de pe masă, nu?”, spune Pablo Calderón Martínez, profesor de politică și relații internaționale la Northeastern University London, din Anglia, care crede că Obrador încerca de fapt să distragă atenția de la proteste

„Asta a ales să facă. Să vorbească despre alux, elful mistic din pădure”, spune Calderón Martínez.

Președintele ar putea dori să arate că a primit „aprobarea zeilor”

Transmiterea mitologiilor este un mijloc important și necesar atât de celebrare, cât și de conservare a istoriilor indigene. Există o șansă, chiar dacă este foarte mică, ca aceasta să fie intenția lui Obrador, deși cu unele erori de alfabetizare media la nivel de anii 2000. Dar având în vedere numeroasele controverse sociale și politice care se desfășoară în țară, să presupunem că nu a avut alte motive ar fi destul de naiv.

Președintele Mexicului este „un jucător politic destul de priceput”, a declarat pentru WaPo Benjamin Smith, profesor de istorie a Americii Latine la Universitatea Warwick, din Marea Britanie.

„Presupun că ai putea să vezi acțiunea sa ca pe un mod inteligent de a arăta că Trenul Maya este într-un fel aprobat de zeii mayași sau ceva de genul ăsta”, a concluzionat Smith.

Vă recomandăm să citiți și:

Singapore a eliberat zeci de milioane de țânțari bolnavi. Iată de ce!

Cât i-a costat pe americani să doboare cele trei Obiecte Zburătoare Neidentificate?

Creatorul Internetului vrea ca fiecare om să aibă propria Inteligență Artificială

George Soros susține geoingineria climei și propune „reînghețarea” Arcticii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase