Home » Istorie » O tabără din era glaciară a oferit cele mai timpurii dovezi pentru vânătoarea de mamuți în Mexic

O tabără din era glaciară a oferit cele mai timpurii dovezi pentru vânătoarea de mamuți în Mexic

Publicat: 15.01.2023

Colți de mamut și unelte de piatră au fost recent analizate de către arheologii din Mexic, dezvăluind unele dintre cele mai timpurii dovezi cunoscute ale interacțiunilor violente dintre oamenii din era glaciară și megafauna din bazinul Mexicului.

Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a făcut o analiză prin care a dezvăluit că această colecție de obiecte a fost, cel mai probabil, parte a unei tabere sezoniere de vânători-culegători de pe malul lacului Texcoco, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani, potrivit IFLScience.

Lacul Texcoco a fost un lac natural în Bazinul Mexic, care se găsește în apropierea capitalei străvechi a Imperiului Aztec, Tenochtitlan. De atunci, masa de apă a dispărut, iar bazinul lacului este în prezent ocupat complet de Ciudad de México.

Teritoriul oamenilor și al mamuților

Relicvele descoperite aici au fost prima dată recuperate la începutul anilor ’50, atunci când cercetătorii INAH au dat peste două seturi de rămășițe de mamut columbian, la doar 250 de metri unul de celălalt. Alături de perechea de mamuți, cercetătorii au găsit, de asemenea, cel puțin trei unele de piatră, care prezentau semnele de folosire.

Obiectele au fost studiate în timpul mai multor investigații, de-a lungul ultimelor câteva decenii, dar, în 2022, cercetătorii au făcut cea mai adâncă cercetare de până acum, folosind o varietate de tehnici noi.

Mamuții lânoși au rămas la cele mai nordice latitudini ale Pământului, dar mamutul columbian (Mammuthus columbi) a călcat până în sudul Mexicului de astăzi. Cercetările genetice anterioare au arătat că mamutul columbian a fost o specie hibridă între mamuții lânoși și un alt neam care descinde din mamuții de stepă.

Speciile au fost înarmate cu colți distinctivi, lungi și ondulați și au fost ușor mai mari decât verișorii lor lânoși.

Un tip de așezare umană sezonieră neașteptată

După cum arată această nouă analiză, este, de asemenea, clar că aceste bestii uriașe au căzut pradă oamenilor în această parte a lumii încă de acum 9.000 de ani.

„Ancheta sugerează că este vorba despre o tabără sezonieră de vânători-culegători, ceea ce face ca asta să fie prima dovadă materială a existenței acestui tip de sit pe malul lacului Texcoco, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani”, a declarat Patricia Pérez Martínez, coordonatoarea proiectului de la Școala Națională de Antropologie și Istorie, într-un comunicat.

Situl este deosebit de neobișnuit, spun cercetătorii, deoarece tabere ca acestea sunt, de obicei, găsite în peșteri și în adăposturile din stâncă în regiunile muntoase din nordul Mexicului, nu în zonele joase.

Carnea de mamut și peștele, principalele surse de hrană

Se pare că fripturile de mamut erau singurul fel din meniu pentru acești oameni din era glaciară. De asemenea, studiul arată dovezi ale oaselor de pește, care prezentau semne de carbonizare. S-ar părea că vânătorii de mamuți din epoca glaciară preferau și să prindă pește în lac și să îl gătească la foc deschis.

„Astăzi, avem noi tehnici și tehnologii care ne vor permite să reevaluăm situl, nu doar ca pe o descoperire la nivel cultural cu interacțiune umană, dar, de asemenea, să reconstruim peisajul ca să definim cum s-a schimbat și să înțelegem dacă primii coloniști au profitat de megafaună și, de asemenea, au trăit din resursele lacului”, a adăugat Martínez.

Vă mai recomandăm și: 

Cinci mamuți din era glaciară, descoperiți de arheologii britanici după 220.000 de ani

O companie a strâns 15 milioane de dolari pentru un proiect ambițios: Readucerea mamuților lânoși în Arctica

Lupii mumificați din era glaciară dezvăluie misterul strămoșilor câinilor moderni

A fost descoperit cel mai vechi ADN din istorie. Are 1,2 milioane de ani și arată cum au evoluat mamuții

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase