Cantitatea de plastic din oceane a ajuns la niveluri fără precedent

17 03. 2023, 03:00

După ce au analizat date colectate în aproximativ 40 de ani, oamenii de știință au identificat un „smog de plastic” amenințător care se răspândește în oceanele lumii.

Așa-numitul smog de plastic se referă la fragmentele de plastic descompuse și care, dacă nu sunt consumate de viața marină, se depun încetul cu încetul pe fundul mării, potrivit organizației non-profit de mediu 5 Gyres.

Smogul cuprinde peste 171 de trilioane de particule de plastic, conform unui nou studiu publicat în revista PLOS ONE. Cântărite împreună, particulele de plastic ajung la aproximativ 2,3 milioane de tone.

Microplasticele la fel de inevitabile ca sarea în mediul marin

La fel de alarmantă a fost creșterea „rapidă și fără precedent” a particulelor în ocean începând din 2005, care se așteaptă să se agraveze în următoarele decenii.

„Este mult mai mare decât estimările anterioare”, a declarat coautorul studiului, Lisa Erdle, director de știință și inovare la organizația non-profit de mediu 5 Gyres.

Aceste estimări se bazează pe datele privind apele de suprafață între 1979 și 2019, care au fost colectate de la aproape 12.000 de stații din întreaga lume.

Cercetătorii s-au concentrat asupra microplasticelor mai degrabă decât asupra deșeurilor în general.

Aceste particule fine, deși depășesc cu mult cele opt până la zece milioane de tone de deșeuri generale de plastic aruncate în ocean în fiecare an, sunt la fel de periculoase pentru viața oceanică. Microplasticele pot fi ingerate cu ușurință și sunt inevitabile în mediul marin, aproape ca sarea.

Dar microplasticele nu trebuie să fie înghițite ca să dăuneze. Acestea pot la fel de ușor să se infiltreze în apa din jur ca substanțe chimice toxice.

În mod îngrijorător, ratele de reciclare din prezent foarte mici, combinate cu o creștere a producției de plastic, studiul prezice că rata poluării cu plastic care intră în ocean va crește de aproximativ 2,6 ori până în 2040.

„În mod clar avem nevoie de soluții satisfăcătoare, care necesită multă muncă și multă energie”, a spus Erdle.

Cea mai bună soluție pentru poluarea cu plastic?

Cea mai bună soluție, potrivit cercetătorilor, este „crearea unor acorduri internaționale obligatorii și executorii pentru a preveni emisiile de poluare cu plastic”.

Cu alte cuvinte, omenirea trebuie să înceapă serios la limitarea cantității de plastic pe care o produce.

„Curățarea este zadarnică dacă noi continuăm să producem plastic în ritmul actual și am auzit prea mult timp despre reciclare, în timp ce industria plasticului respinge simultan orice angajament de a cumpăra materiale reciclate sau concepute pentru a fi reciclate”, a declarat autorul studiului, Marcus Eriksen, cofondator al 5 Gyres.

Vă mai recomandăm și:

Cerul nopții este cu 9,6% mai luminos în fiecare an. Poluarea luminoasă distruge o parte din patrimoniul cultural uman

Leo Baekeland, părintele industriei de mase plastice

Un nou studiu confirmă că mașinile electrice reduc poluarea și îmbunătățesc sănătatea

Industria combustibililor fosili este „incompatibilă cu supraviețuirea umană”, spune șeful ONU