Home » D:News » Câinii anxioși au o activitate cerebrală similară oamenilor anxioși

Câinii anxioși au o activitate cerebrală similară oamenilor anxioși

Câinii anxioși au o activitate cerebrală similară oamenilor anxioși
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.03.2023

Câinii de companie care suferă de anxietate prezintă anomalii neurologice care le oglindesc pe cele observate la persoanele cu probleme de sănătate mintală, potrivit unei noi cercetări. Aceste descoperiri pot avea implicații majore pentru tratamentul caninelor cu tulburări emoționale,fiind, totodată relevante aruncând pentru neurologia tulburărilor legate de anxietate la specia noastră.

Autorii studiului au efectuat scanări cerebrale pe 38 de câini de companie, folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) non-invazivă. Între timp, stăpânii cățeilor participanți au completat așa-numitul Canine Behavioral Assessment & Research Questionnaire pentru a-i ajuta pe autori să evalueze nivelul de anxietate al fiecărui câine.

În total, 13 câini au fost clasificați a fiind anxioși, în timp ce restul de 25 au fost considerați sănătoși. Cercetarea a fost publicată în revista PLOS ONE.

Disfuncțiile unor regiuni din creier pot cauza anxietate

Câinii anxioși au prezentat conexiuni neuronale mai puternice între amigdala și alte regiuni ale rețelei de anxietate din creier.

„Am detectat o conectivitate mai mare între amigdala-hipocampus, amigdala-mesencefal, amigdala-talamus, lobul frontal-hipocampus, lobul frontal-talamus și hipocampus-talamus, toate acestea făcând parte din circuitul anxietății”, au scris cercetătorii în studiul lor, potrivit IFL Science.

Acest lucru este semnificativ deoarece amigdala și hipocampul sunt asociate cu memoria, excitația, empatia și frica atât la câini, cât și la oameni.

„Disfuncțiile acestor regiuni pot duce la simptome de anxietate, cum ar fi mai multă frică, mai puțină excitabilitate, mai puțină antrenablitate și așa mai departe”, au explicat cercetătorii.

Asemănări cerebrale între oameni și câini

Atunci când au analizat modelele de activitate cerebrală care stau la baza unor trăsături specifice, cum ar fi agresivitatea, frica și capacitatea de dresaj, cercetătorii au găsit o serie de paralele interesante între câinii furioși și oamenii anxioși. De exemplu, atașamentul excesiv ori căutarea excesivă a atenției a fost asociată cu o conectivitate modificată în cadrul talamusului. Concluzia s-a potrivit cu studiile anterioare referitoare la anxietatea la oameni.

De asemenea, câinii care sunt deosebit de agresivi față de alți câini au prezentat modificări în lobul frontal, ceea ce este în concordanță cu studiile anterioare care leagă disfuncțiile din această parte a creierului cu simptomele depresiei și anxietății la oameni.

Anxietatea în creierul unor specii cu un cortex mai mare

Autorul studiului, Yangfeng Xu, a explicat că „studiul creierului câinelui anxios este baza pentru cercetările noastre ulterioare. Vrem să folosim stimularea magnetică transcraniană (TMS) ca să tratăm câinii anxioși în viitor”.

Acesta a precizat că rezultatele studiului sunt relevante pentru tratamentul pacienților cu tulburări de anxietate atât în medicina umană, cât și în cea veterinară.

Cele mai multe cercetări pe această temă implică rozătoare, dar studierea câinilor le-a permis cercetătorilor să observe cum se manifestă anxietatea în creierul unor specii cu un cortex mai mare.

Vă mai recomandăm și: 

„Chimicale eterne” au fost găsite în animalele de pe toate continentele, cu o singură excepție

Cercetătorii chinezi au folosit celule stem pentru a crea șoareci cu coarne de cerb

Câinii de la Cernobîl diferă din punct de vedere genetic față de alți câini

Ne iubesc câinii cu adevărat sau doar ne folosesc pentru adăpost și hrană?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase