Home » Știință » Un medic american de origine română a dezvoltat testul de sânge pentru anxietate

Un medic american de origine română a dezvoltat testul de sânge pentru anxietate

Publicat: 09.03.2023

Profesorul de psihiatrie dr. Alexander Niculescu, de la Indiana University School of Medicine (SUA), a fost implicat în cercetări despre dezvoltarea testelor de sânge pentru durere și depresie/tulburare bipolară. Pe baza lucrărilor sale anterioare, cel mai recent studiu al său folosește metode similare în testul de sânge pentru anxietate.

Niculescu și colegii săi au dezvoltat testul de sânge pentru anxietate.

Potrivit unui comunicat de presă, testul examinează biomarkerii care pot determina în mod obiectiv „riscul cuiva de a dezvolta anxietate, severitatea anxietății actuale și ce terapii ar putea trata cel mai bine anxietatea pacientului”.

„Mulți oameni suferă de anxietate, care poate fi foarte invalidantă și poate interfera cu viața de zi cu zi”, a spus dr. Niculescu.

„Abordarea actuală este de a vorbi cu oamenii despre cum se simt pentru a vedea dacă ar putea lua medicamente, dar unele medicamente pot crea dependență și pot crea mai multe probleme. Am vrut să vedem dacă abordarea noastră de identificare a biomarkerilor din sânge ne poate ajuta să potrivim oamenii cu medicamentele existente care vor funcționa cel mai bine și care ar putea fi o alegere care nu creează dependență”, a continuat el.

Testele de sânge sunt dezvoltate de start-upul MindX Sciences din Indianapolis pentru o utilizare mai largă de către medici.

Cum funcționează testul de sânge pentru anxietate?

Descoperirea, validarea și testarea au fost cohorte independente în cel mai recent studiu. Participanții au efectuat un test de sânge la fiecare trei până la șase luni sau ori de câte ori a avut loc o nouă spitalizare psihiatrică. După examinarea biomarkerilor ARN din sângele pacienților, cercetătorii ar putea identifica starea actuală de anxietate a unui participant și l-ar putea potrivi cu medicamente și nutraceutice, arătând cât de eficiente ar putea fi diferite opțiuni pentru pacienți în funcție de biologia lor, se spune în comunicat, citat de Interesting Engineering.

„Pe lângă medicamente, există și alte metode de tratare a anxietății, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau schimbarea stilului de viață. Dar având ceva obiectiv precum acest test, unde putem ști care este starea actuală a cuiva, precum și riscul viitor și ce opțiuni de tratament se potrivesc cu profilul pacientului, este foarte util în a-i ajuta pe oameni”, a spus dr. Niculescu.

Testul poate ajuta, de asemenea, la evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta niveluri mai ridicate de anxietate în viitor și a factorilor care îi afectează sănătatea mintală.

Studiul ar putea duce la tratamente mai personalizate

„Sunt oameni care au anxietate care nu este diagnosticată corect, apoi au atacuri de panică, dar cred că au un atac de cord și vin la urgențe cu tot felul de simptome fizice. Dacă putem ști mai devreme (că suferă de anxietate), atunci sperăm că putem evita această durere și suferință și să îi tratăm mai devreme cu ceva care se potrivește cu profilul lor”, a spus medicul.

Potrivit lui Niculescu, testul ar putea fi încorporat într-un panel de examinare ca parte a vizitei regulate la medic a pacientului pentru a preveni orice suferință viitoare.

„Prevenirea este mai bună pe termen lung, așa că scopul nostru este să putem oferi un raport cuprinzător pentru pacienți și medicii acestora, folosind doar o eprubetă de sânge”, a spus el.

Rezultatele studiului au fost publicate în Molecular Psychiatry.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu amplu constată că poluarea aerului accelerează pierderea osoasă

Nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv la adulții în vârstă

Ești o persoană matinală? Genele de la neanderthalieni joacă un rol important

Al treilea pacient din lume vindecat de HIV. Medicii l-au monitorizat timp de 10 ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase