Home » D:News » Un eveniment El Niño este aproape garantat în acest an și ar putea dura până în 2024

Un eveniment El Niño este aproape garantat în acest an și ar putea dura până în 2024

Un eveniment El Niño este aproape garantat în acest an și ar putea dura până în 2024
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.05.2023

Șansele ca fenomenul de încălzire a oceanelor, cunoscut sub numele de El Niño, să se producă în acest an sunt acum de peste 90%. Acesta va începe probabil în lunile următoare și există șanse mari să persiste până în 2024 și să aibă un impact pe scară largă, au avertizat experții.

El Niño, care înseamnă „băiețelul” în spaniolă, este un eveniment climatic major cauzat de modificări ale curenților oceanici din Oceanul Pacific. Acest eveniment de încălzire este suficient de puternic pentru a declanșa schimbări majore în tiparele meteorologice globale și pentru a avea un impact serios asupra ecosistemelor marine, mai ales combinat cu efectele schimbărilor climatice cauzate de om.

El Niño, împreună cu omologul său, La Niña, tradus din spaniolă ca „fetița” și care se referă la un eveniment de răcire declanșat de modificări ale aceluiași sistem de curenți oceanici, alcătuiesc ciclul El Niño-Oscilația Sudică (ENSO), potrivit Live Science.

El Niño ar putea dura până în 2024

Experții suspectează de ceva timp că un eveniment El Niño s-ar putea produce. Pe 3 mai, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a prezis că există o probabilitate de 60% ca acesta să înceapă între mai și iulie.

Administrația Națională Atmosferică și Oceanică (NOAA) a publicat propriile sale previziuni pe 11 mai, care sugerează că este aproape sigur că El Niño va începe în aceeași perioadă. De asemenea, agenția a mai spus că există o șansă de 90% ca El Niño să persiste până în 2024.

„Fi-ți cu ochii în patru la tropice, dar nu fiți surprinși. Condițiile evoluează rapid”, a scris Nathaniel Johnson, meteorolog la Laboratorul de Dinamică a Fluidelor Geofizice al NOAA, într-o postare pe blogul NOAA.

Ce înseamnă, de fapt, ciclul ENSO?

Ciclul ENSO este legat, în principal, de vânturile albastre din Oceanul Pacific, care suflă spre vest de-a lungul ecuatorului. În mod normal, acest lucru împinge apele de suprafață mai calde din America de Sud spre Asia, iar acestea sunt, la rândul lor, înlocuite de apele de adâncime mai reci ale oceanului într-un proces cunoscut sub numele de creșterea nivelului apei, conform NOAA.

În timpul fenomenului El Niño, vânturile albastre slăbesc, ceea ce duce la o reducere a fluxurilor ascendente și, în schimb, la o încălzire a apelor de suprafață. În timpul La Niña, vânturile albastre sunt neobișnuit de puternice, ceea ce are efectul opus. Ambele fenomene pot declanșa fenomene meteorologice extreme, cum ar fi ciclonul Freddy, care ar putea bate recorduri și care a lovit părți ale Africii în februarie și martie.

Perioadele dintre evenimentele El Niño și La Niña sunt cunoscute sub numele de ENSO neutru.

Când a avut loc ultimul El Niño?

În trecut, evenimentele El Niño și La Niña apăreau o dată la fiecare doi până la șapte ani, potrivit NOAA. Dar apariția lor a devenit recent mult mai neregulată din cauza efectelor schimbărilor climatice. În ultimii 50 de ani, oceanul a absorbit aproape 90% din energia captată de încălzirea globală, care a crescut drastic temperaturile de la suprafața mării, influențând ciclul ENSO.

Ultimul eveniment El Niño a avut loc între februarie și august 2019 și a fost destul de slab. Între iulie 2020 și martie 2023, un rar La Niña triplu a suprimat creșterea temperaturilor globale.

Evenimentele El Niño durează în mod normal undeva între nouă luni și doi ani, dar pot fi mai lungi.

Cât de puternic poate fi El Niño?

Nu se știe exact cât de puternic va deveni acest fenomen, dar previziunile NOAA sugerează că există 80% șanse ca acesta să fie cel puțin moderat, cu temperaturi de la suprafața mării care vor crește cu 1 grad Celsius și 55% șanse ca El Niño să fie puternic, cu temperaturi care vor crește cu 1,5 grade Celsius.

Experții sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că temperaturile ridicate de la suprafața mării din ultima vreme vor înrăutăți viitorul fenomenului. La începutul lunii aprilie, temperatura medie globală a suprafeței mării a fost cea mai ridicată din istoria înregistrată.

NOAA va furniza mai multe informații despre evoluția fenomenului El Niño la începutul lunii iunie.

Vă mai recomandăm și: 

Gigantul petrolier Exxon a prezis încălzirea globală „cu măiestrie” încă din anii 1970

Care este legătura dintre furtunile de iarnă și încălzirea globală?

Un cercetător a descoperit un material asemănător fosforului în urma unui fulger

„Vânătorii” de furtuni arctice. Ce încearcă să facă climatologii?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase