Home » D:News » Cazurile de diabet vor ajunge la 1,3 miliarde la nivel mondial până în 2050

Cazurile de diabet vor ajunge la 1,3 miliarde la nivel mondial până în 2050

Cazurile de diabet vor ajunge la 1,3 miliarde la nivel mondial până în 2050
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2023

Peste o jumătate de miliard de oameni trăiesc cu diabet la nivel mondial, afectând bărbați, femei și copii de toate vârstele, din toate țările, iar acest număr ar urma să se dubleze și să ajungă la 1,3 miliarde de persoane în următorii 30 de ani. 

Cele mai recente și mai cuprinzătoare calcule arată că rata actuală de prevalență globală este de 6,1%, ceea ce face ca diabetul să fie una dintre primele zece cauze principale de deces și dizabilitate. La nivel de super-regiune, cea mai mare rată este de 9,3% în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Se estimează că această cifră va crește la 16,8% până în 2050. În America Latină și în Caraibe se estimează că rata va crește la 11, 3%, potrivit unor date publicate în The Lancet.

Diabetul a fost deosebit de evident la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste în fiecare țară și a înregistrat o rată de prevalență de peste 20% pentru această categorie demografică la nivel mondial. Cea mai mare rată a fost de 24,4% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani. Examinând datele în funcție de super-regiune, Africa de Nord și Orientul Mijlociu au înregistrat cea mai mare rată, de 39,4% la acest grup de vârstă, în timp ce Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală au înregistrat cea mai mică rată, de 19,8%.

Care sunt cauzele principale care duc la apariția diabetului de tip 2?

Aproape toate cazurile globale (96%) sunt de diabet de tip 2 (T2D).

Indicele ridicat de masă corporală (IMC) a fost principalul risc pentru T2D – reprezentând 52,2% din dizabilitățile și mortalitatea prin T2D – urmat de riscurile alimentare, riscurile legate de mediu/ocupaționale, consumul de tutun, activitatea fizică redusă și consumul de alcool.

„Ritmul rapid în care crește diabetul nu este doar alarmant, ci și o provocare pentru fiecare sistem de sănătate din lume, mai ales având în vedere modul în care această boală crește și riscul de boli cardiace ischemice și de accident vascular cerebral”, a declarat dr. Liane Ong, autor principal și cercetător științific principal la Institutul pentru Metrice și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

Diabetul de tip 2, determinat de un cumul de factori

Acesta a spus că, timp ce publicul larg ar putea crede că T2D este pur și simplu asociat cu obezitatea, lipsa de exerciții fizice și o alimentație proastă, prevenirea și controlul diabetului sunt lucruri destul de complexe din cauza unui număr de factori. Aceasta include genetica unei persoane, precum și barierele logistice, sociale și financiare din cadrul sistemului structural al unei țări, în special în țările cu venituri mici și medii.

Cercetătorii au examinat prevalența, morbiditatea și mortalitatea diabetului pentru 204 țări și teritorii în funcție de vârstă și sex între 1990 și 2021 și au prognozat prevalența diabetului până în 2050, utilizând studiul Global Burden of Disease (GBD) 2021.

Vă mai recomandăm și: 

Vaccinul dezvoltat de acest medic a salvat milioane de vieţi

Un medicament care ar încetini evoluția bolii Alzheimer urmează să fie aprobat în SUA

Obezitatea infantilă apare mai des și mai timpuriu decât acum 10 ani

Cât mai avem de așteptat până la următoarea generație de tratamente împotriva cancerului?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase