Home » Știință » Doar dieta și exercițiile fizice nu vor reduce obezitatea infantilă

Doar dieta și exercițiile fizice nu vor reduce obezitatea infantilă

Publicat: 24.03.2023

Doar dieta și exercițiile fizice nu vor reduce valul de obezitate infantilă, potrivit unui nou studiu care a cercetat pentru prima dată căile complexe care duc la obezitate în copilărie.

Coordonat de Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney (Australia), studiul constată că copiii ai căror părinți nu au terminat liceul și care trăiesc cu dezavantaje sociale au avut mai multe șanse de a fi afectați de supraponderalitate sau obezitate la mijlocul adolescenței. Finalizarea liceului este un indicator puternic al statutului socio-economic.

Acești factori influențează indicele de masă corporală (IMC) al părinților, oferind, la rândul lor, un impact imediat al stilului de viață (dietă, timp sedentar) asupra riscului unui copil de a dezvolta obezitate.

Doar dieta și exercițiile fizice nu reduc obezitatea, este nevoie de acțiuni guvernamentale, spun cercetătorii

Profesoara pediatră Louise Baur, de la Universitatea din Sydney, a spus că cercetarea explică de ce majoritatea politicilor actuale de sănătate publică pentru prevenirea obezității infantile au avut un succes limitat.

„Avem tendința de a ignora cauzele fundamentale ale obezității infantile, care includ dezavantajele sociale; bineînțeles, acestea nu sunt un lucru pe care părinții sau copiii îl aleg singuri”, a spus ea.

„În timp ce intervențiile privind alimentația sănătoasă și activitățile sunt importante, doar dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente; soluțiile nu se află doar în domeniul departamentelor de sănătate. Este nevoie ca mai multe departamente guvernamentale să lucreze împreună pentru a lua în considerare cum să facă schimbări structurale pentru a reduce inegalitatea socială dacă dorim să schimbăm traiectoria actuală a Australiei”, a continuat ea.

Alte descoperiri interesante din cercetare includ modul în care diferiții factori ai obezității se manifestă în diferite etape ale vieții, în special influența activității din timpul liber după vârsta de opt ani.

Există, de asemenea, influențe diferite de la băieți la fete în ceea ce privește modul în care este influențat și petrecut timpul liber. Pentru băieți, mai multe jocuri electronice duc la un timp liber mai puțin activ. Pentru fete, o calitate mai bună a somnului duce la un timp mai lung de somn și la un timp liber mai activ, scrie Medical Xpress.

Obezitatea infantilă, o problemă semnificativă

Obezitatea infantilă apare atunci când un copil este supraponderal semnificativ pentru vârsta și înălțimea lui. Obezitatea poate duce la un risc mai mare de boli cardiovasculare, rezistență la insulină, efecte psihologice și chiar moarte prematură.

În Australia, 1 din 4 copii și adolescenți de vârstă școlară sunt afectați de supraponderalitate sau obezitate, 1 din 12 fiind afectat de obezitate. Problema este mai frecventă la cei care locuiesc în zone îndepărtate, la cei din zonele socioeconomice inferioare, la cei din familii monoparentale și la cei cu dizabilități.

Studiul, publicat în BMC Medicine, s-a bazat pe date din „Growing up in Australia: The Longitudinal Study of Australian Children”, un eșantion reprezentativ la nivel național format din peste 10.000 de copii australieni.

Cum au ajuns cercetătorii la concluzia că doar dieta și exercițiile fizice nu pot reduce obezitatea?

Echipa de oameni de știință și clinicieni de frunte, care reunește domeniile științei datelor, biologiei, pediatriei și sănătății publice, a petrecut aproape doi ani utilizând modele statistice de ultimă generație (modelarea rețelei bayesiane) și analize informate pentru a dezlega o rețea complexă de „rampe” și factori cauzali, dintre care mulți interacționează.

Profesoara Sally Cripps, autoare principală, de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, a spus că cunoștințele dobândite din acest studiu sunt vitale pentru factorii de decizie politică și nu ar fi putut fi obținute fără un set divers de abilități.

O cercetare multidisciplinară

„Aceasta este o cercetare cu adevărat multidisciplinară. Datele, de unele singure, nu sunt niciodată suficiente pentru a descoperi setul complex de factori care interacționează care duc la obezitatea infantilă. Dar combinând abilitățile matematicienilor și informaticienilor cu cele ale experților în obezitate și nutriție, am putut prezice și modela ceea ce nu a fost niciodată clar articulat înainte, arătând interacțiunea complexă dintre factori și modul în care aceasta se desfășoară în timp pentru copii și familii”, a spus Cripps.

„Din câte știm noi, este prima dată când cineva folosește modelarea rețelelor statistice avansate pentru a analiza factorii complecși care duc la obezitate infantilă. Abordarea ne oferă o imagine mult mai completă”, a declarat Wanchuang Zhu, statistician și autor principal al studiului, de asemenea de la Universitatea de Tehnologie din Sydney.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce ne este frică de clovni? Iată ce au descoperit cercetătorii!

Cercetătorii au transformat celulele canceroase în „arme” împotriva cancerului

Oamenii de știință au descoperit cum pot genera noi neuroni în creier

Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase