Home » D:News » Numărul morților s-a dublat în India din cauza caniculei

Numărul morților s-a dublat în India din cauza caniculei

Numărul morților s-a dublat în India din cauza caniculei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.06.2023

Un preot hindus din nordul Indiei spune că numărul cadavrelor aduse la un crematoriu de pe malul râului Gange s-a dublat în ultima săptămână, din cauza valului de căldură care face ravagii în unele părți ale țării, potrivit Reuters.

„Situația de aici s-a schimbat în ultimele patru-cinci zile. A ajuns la 25-30 de cadavre și oamenii au stat aici zi și noapte în căldură”, a declarat preotul Rajesh Pandey, care efectuează ultima împărtășanie la crematoriu.

Superintendentul medical șef pentru Ballia, S.K. Yadav, a confirmat o creștere a numărului de internări la principalul spital districtual și a declarat că o anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina cauza deceselor.

Decesele au declanșat o dispută

„Pacienții care au venit aici aveau deja unele afecțiuni comorbide și se aflau în stadii terminale”, a declarat Yadav, fără a preciza numărul deceselor.

Ziarul Indian Express a relatat că spitalul a înregistrat cel puțin 80 de decese începând cu 15 iunie, în condițiile în care temperaturile au urcat până la aproape 45 de grade Celsius în regiune.

Decesele din Ballia au declanșat o dispută, deoarece Guvernul statului de origine, Uttar Pradesh, a înlocuit un oficial de sănătate din district pentru că a spus că acestea sunt cauzate de căldură.

Recent, pacienții disperați stăteau în fața ventilatoarelor de răcire într-o sală de spital plină de oameni.

Brijesh Yadav, în vârstă de 28 de ani, a declarat că și-a dus de urgență bunicul în vârstă de 85 de ani la spital, după ce acesta s-a plâns de dificultăți de respirație.

India are cinci până la șase episoade de caniculă pe an

„Medicii spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza căldurii”, a spus el.

Ministrul-șef al statului, Yogi Adityanath, a ordonat oficialilor să evite întreruperile inutile de energie electrică și să cumpere energie suplimentară dacă este necesar.

În statul vecin Bihar, cel puțin 50 de persoane au murit din cauza bolilor cauzate de căldură, a relatat postul de televiziune NDTV. Oficialii guvernului din Bihar nu au răspuns la apelurile telefonice.

India are în medie cinci până la șase episoade de caniculă pe an în părțile sale nordice, între martie și iunie și uneori până în iulie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge a constatat că valurile de căldură mortale, alimentate de schimbările climatice, în 2022 au făcut ca aproape 90% dintre indieni să fie mai vulnerabili la probleme de sănătate publică, la lipsa de alimente și la un risc crescut de deces.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase