Home » D:News » Un elefant thailandez se întoarce acasă după mai bine de 20 de ani

Un elefant thailandez se întoarce acasă după mai bine de 20 de ani

Un elefant thailandez se întoarce acasă după mai bine de 20 de ani
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.06.2023

De două ori pe zi, îngrijitorii din Sri Lanka îl conduc pe Sak Surin, un elefant donat de Thailanda în urmă cu mai bine de 20 de ani, într-o ladă făcută la comandă, unde stă răbdător, pregătindu-se pentru un zbor special de șase ore care îl va duce acasă și îi va reda sănătatea, scrie Reuters.

În vârstă de 29 de ani, elefantul bolnav cântărește 4.000 kg și are o înălțime de 2,7 metri, dar suferă de abcese și piciorul din față îi înțepenește, ceea ce face aproape imposibil mersul și statul în picioare.

„Aceasta este probabil prima dată în istorie când încercăm să ducem un elefant atât de mare cu avionul către o nouă destinație”, a declarat Madusha Perera, medic veterinar la grădina zoologică națională din Colombo.

„Este foarte blând și ascultător”

„Dar el este foarte blând și ascultător, ceea ce a făcut mai ușoară încercarea de a-l obișnui cu procesul”.

Elefantul, cunoscut de srilankezi sub numele de „Muthu Raja”, urmează să călătorească la 1 iulie în orașul Chiang Mai din nordul muntoasă al Thailandei și să petreacă două săptămâni în carantină.

„Îi este greu să stea mult timp în cușcă, așa că îl scoatem mai întâi la plimbare prin incintă și apoi îl hrănim cu ramuri de nucă de cocos și fructe de jackfruit în timp ce așteaptă înăuntru”, a adăugat Perera.

Elefantul era folosit adesea pentru a transporta relicve budiste

De când a fost dăruit Sri Lankăi în 2001, elefantul, folosit adesea pentru a transporta relicve budiste în procesiuni, și-a petrecut cea mai mare parte a timpului la un templu budist din Kalutara, la aproximativ 75 km de Colombo, capitala comercială.

Unele temple mai mari întrețin chiar și grajduri ale animalelor. Dar a fost mutat la grădina zoologică în noiembrie anul trecut, după ce activiștii pentru bunăstarea animalelor au făcut presiuni pentru a-l îndepărta din templu din cauza stării sale de sănătate precare și a facilităților inadecvate.

Perera, care îi supraveghează îngrijirea, împreună cu un mahout și alți angajați, a declarat că va avea probabil nevoie de facilități de hidroterapie de care Sri Lanka nu dispune pentru a-și restabili mișcările complete.

Activiștii speră că va fi trimis într-un sanctuar

Veterinari și mahouts au venit, de asemenea, din Thailanda pentru a-i urmări starea. Thailanda va plăti pentru călătoria elefantului spre casă, în timp ce Sri Lanka a suportat costul îngrijirii medicale și al hranei, care se ridică la aproximativ 400 kg pe zi.

Se așteaptă ca pachidermul să se întoarcă în Sri Lanka după tratament, a declarat prim-ministrul Dinesh Gunawardena, iar activiștii pentru protecția animalelor speră că va fi trimis într-un sanctuar.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase