Decenii de cercetare științifică, distruse din neatenție. Cum a fost posibil?

30 06. 2023, 09:00

Într-o aparentă încercare de a opri un zgomot pe care se presupune că l-a considerat enervant, un îngrijitor a oprit un congelator care conținea culturi de celule, mostre și decenii de cercetare științifică extrem de valoroasă.

Congelatorul, care fusese setat la -80 de grade Celsius, s-a încălzit până la o temperatură catastrofală de minus -32 grade, afectând și distrugând decenii de cercetare științifică.

Cel puțin, asta spune un proces intentat de laboratorul de la Rensselaer Polytechnic Institute (SUA) împotriva angajatorului îngrijitorului.

Cum au fost distruse peste două decenii de cercetare științifică?

„Toate acestea au fost cauzate de comportamentul și neglijența oamenilor. Din păcate, au șters 25 de ani de cercetare”, a declarat Michael Ginsberg, avocatul RPI.

Potrivit lui Ginsberg, greșeala a cauzat daune de un milion de dolari și ar putea să afecteze munca Universității de a dezvolta tehnologii de panouri solare.

Zgomotul a fost cauzat de faptul că congelatorul avea o temperatură un pic mai mare decât cea la care fusese setat, deși aceasta nu era suficient de mare pentru a deteriora mostrele. Din cauza restricțiilor legate de COVID-19, nu a fost posibil ca un tehnician să meargă acolo pentru a repara congelatorul, ceea ce a însemnat că sunetul a continuat destul de mult timp.

Mesajul de pe ușa congelatorului spunea clar că acesta nu trebuie atins

Ușa congelatorului ar fi avut chiar și un mesaj prins pe ea care avertiza că „Acest congelator va bipăi pentru că este în reparații. Vă rugăm, nu îl mutați și nu îl deconectați”, subliniază Futurism.

Potrivit documentelor instanței, îngrijitorul a crezut că a pornit întrerupătorul în loc să-l oprească. Una peste alta, nu a existat o intenție rea, în ciuda pagubelor considerabile.

„La sfârșitul intervievării, nu părea să creadă că a făcut ceva greșit, ci doar încerca să ajute”, se arată într-un rezumat al investigației Universității.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum modifică schimbările climatice deciziile părinților?

Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în apele din Taiwan

Președintele american Joe Biden l-a numit „dictator” pe Xi Jinping

Primul om din lume diagnosticat cu autism a murit. Cine a fost Donald Triplett?