Home » D:News » Pădurile din România vor fi monitorizate printr-un nou sistem

Pădurile din România vor fi monitorizate printr-un nou sistem

Pădurile din România vor fi monitorizate printr-un nou sistem
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.07.2023

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) a finalizat procedura de depunere a ofertelor pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a fondului forestier național prin intermediul imaginilor satelitare, proiect finanțat prin PNRR.

Ofertele au fost depuse în cadrul proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat” inclus în Componenta 7 – Transformare Digitală, Investiția 5 – Digitalizare în domeniul mediului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Acest proiect, cu o valoare totală de 46 milioane euro, are în vedere dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziția unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare și a unor senzori mobili LiDAR.

Completarea SUMAL 2.0 cu informații din imagini satelitare

Suprafaţa vegetaţiei forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 kilometri pătrați.

Au fost deschise, recent, cele șase oferte ce au ca obiect achiziționarea de „servicii de dezvoltare și implementare a unui sistem național de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare”.

În perioada următoare urmează să fie derulată procedura de evaluare, care are ca termen de evaluare începutul lunii septembrie.

Valoarea contractului este de 35,5 milioane de lei.

„România are un fond forestier extrem de valoros”

„România are un fond forestier extrem de valoros, de aceea avem nevoie de stabilitate, perseverență și continuitate în politicile publice, astfel încât valorile pe care le protejăm să fie în centrul preocupărilor întregii societăți. În ultimii ani, dezvoltarea SUMAL 2.0, cel mai modern și complex astfel de sistem din Europa, a contribuit decisiv la credibilizarea mesajelor pe care le transmitem către Uniunea Europeană, în vederea clasării procedurii de infringement din domeniul pădurilor. Completarea SUMAL 2.0 cu informații din imagini satelitare, cu cele oferite de sistemul de supraveghere video asigurat de camere performante amplasate în 350 de puncte sensibile identificate la nivel național și cu datele obținute prin intermediul tehnologiei LiDAR, ne va permite reducerea timpului de reacţie şi intervenţie, optimizând resursele de control existente, dar mai ales va demonstra tuturor că pădurile României sunt gestionate într-un mod sustenabil”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase