Secretarul general al ONU i-a cerut lui Vladimir Putin să prelungească acordul cerealelor din Marea Neagră

15 07. 2023, 01:00
António Guterres, secretarul general al ONU. Sursa foto: Shutterstock

Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a propus lui Vladimir Putin să prelungească acordul care permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră în schimbul conectării unei filiale a băncii agricole rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT, au declarat surse pentru Reuters.

Rusia a amenințat că va renunța la acordul privind cerealele, care expiră luni, deoarece nu au fost îndeplinite mai multe cereri de expediere a propriilor sale cereale și îngrășăminte în străinătate.

O cerere cheie a Moscovei este reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți SWIFT. Aceasta a fost deconectată de Uniunea Europeană în iunie 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al UE a declarat în luna mai că UE nu ia în considerare reconectarea băncilor rusești.

Ce i-a propus ONU lui Vladimir Putin?

Cu toate acestea, UE ia în considerare conectarea la SWIFT a unei filiale a Rosselkhozbank pentru a permite în mod specific tranzacțiile cu cereale și îngrășăminte, au declarat miercuri trei surse familiare cu discuțiile pentru Reuters. Comisia Europeană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Guterres i-a propus lui Putin ca Rusia să permită ca acordul privind cerealele din Marea Neagră să continue timp de câteva luni, dând timp UE să conecteze o filială a Rosselkhozbank la SWIFT, au declarat pentru Reuters două dintre aceste surse familiare cu discuțiile.

Guterres i-a trimis marți o scrisoare lui Putin în care îi propune o cale de urmat pentru a facilita în continuare exporturile rusești de alimente și îngrășăminte și pentru a asigura continuarea transporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.

„Obiectivul este de a elimina obstacolele care afectează tranzacțiile financiare prin intermediul Băncii Agricole Ruse, o preocupare majoră exprimată de Federația Rusă, și, în același timp, de a permite continuarea fluxului de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră cu Rusia și Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale agravate de invazia și blocada porturilor ucrainene de către Moscova.