Home » D:News » ONU crede că este nevoie de „utilizarea forței” în Haiti

ONU crede că este nevoie de „utilizarea forței” în Haiti

ONU crede că este nevoie de „utilizarea forței” în Haiti
Credit foto: Profimedia
Publicat: 18.08.2023

Este nevoie de o „utilizare robustă a forței” de către poliția multinațională și de folosirea mijloacelor militare pentru a restabili legea și ordinea în Haiti și pentru a dezarma bandele, a declarat marți șeful ONU, Antonio Guterres, în cadrul Consiliului de Securitate, potrivit unui raport.

Anul trecut, Haiti a cerut ajutor internațional pentru a combate bandele violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince. Guterres a sugerat în octombrie ca țările să trimită o „forță de acțiune rapidă” pentru a sprijini poliția din Haiti.

Luna trecută, consiliul a încurajat țările să ofere sprijin în materie de securitate și i-a cerut lui Guterres să prezinte în termen de 30 de zile un raport cu privire la o gamă completă de opțiuni ale ONU, inclusiv susținerea unei forțe multinaționale non-ONU sau a unei posibile operațiuni de menținere a păcii.

„Contextul actual din Haiti nu este propice menținerii păcii”

Raportul lui Guterres, consultat de Reuters, a fost distribuit marți celor 15 membri ai consiliului și a subliniat două opțiuni potențiale ale ONU: furnizarea de sprijin logistic unei forțe multinaționale și poliției haitiene și consolidarea unei misiuni politice a ONU aflate deja în Haiti.

„Contextul actual din Haiti nu este propice menținerii păcii”, a scris Guterres, adăugând că legea și ordinea trebuie restabilite, bandele dezarmate, instalațiile strategice și drumurile securizate și o prezență a statului restabilită pentru a furniza servicii de bază.

„Nimic în afară de utilizarea robustă a forței, completată de o serie de măsuri non-chinetice, de către o forță de poliție multinațională specializată și capabilă, abilitată de mijloace militare, coordonată cu poliția națională, nu ar putea atinge aceste obiective”, a declarat Guterres, care a vizitat Haiti luna trecută.

Haitienii se tem de o prezență armată din partea ONU

Forțele de menținere a păcii ale ONU au fost desfășurate în Haiti în 2004, după ce o rebeliune a dus la înlăturarea și exilarea președintelui de atunci Jean-Bertrand Aristide. Trupele de menținere a păcii au plecat în 2017 și au fost înlocuite de poliția ONU, care a plecat în 2019.

Haitienii se tem de o prezență armată a ONU. Țara din Caraibe nu a avut cazuri de holeră până în 2010, când forțele de menținere a păcii ale ONU au aruncat ape uzate infectate într-un râu. Peste 9.000 de persoane au murit din cauza bolii, iar aproximativ 800.000 s-au îmbolnăvit.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase