Aproape 2.000 de artefacte au fost furate de la British Museum

30 08. 2023, 00:00
Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ 2.000 de artefacte, inclusiv bijuterii din aur și pietre prețioase, au fost furate de la British Museum de-a lungul unei perioade lungi de timp, dar eforturile de recuperare sunt în curs de desfășurare, a declarat sâmbătă președintele muzeului, George Osborne, citat de Reuters.

Muzeul, una dintre cele mai populare atracții ale Londrei, ale cărui comori includ Piatra Rosetta, o relicvă egipteană antică inscripționată cu hieroglife și alte texte, a declarat săptămâna trecută că un membru al personalului a fost concediat după ce dintr-o magazie au fost sustrase obiecte datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr.

Directorul muzeului, Hartwig Fischer, a declarat recent că va demisiona, după ce a recunoscut că a comis deficiențe în ancheta privind furtul de obiecte din colecția sa.

O anchetă „medico-legală” este în curs de desfășurare

Osborne, fost ministru britanic de finanțe, a declarat pentru postul de radio BBC că nu toată colecția muzeului a fost catalogată sau înregistrată în mod corespunzător, o situație care nu este unică în rândul marilor instituții ale căror colecții au fost adunate de-a lungul a sute de ani.

O anchetă „medico-legală” este în curs de desfășurare pentru a afla ce a fost furat, a spus Osborne. „Credem că este vorba de aproximativ 2.000 de obiecte”, a spus el. „Dar trebuie să spun că este o cifră foarte provizorie și căutăm în mod activ”.

„Am început deja să recuperăm o parte din obiectele furate”, a adăugat el, fără a da detalii despre ce a fost recuperat sau cum a fost recuperat.

Osborne a declarat că nu crede că a existat o mușamalizare deliberată, după ce muzeul a respins anterior un avertisment din 2021 care anunța că furturile au avut loc.

Poliția a interogat un bărbat

Dar ar fi putut exista o „potențială gândire de grup” la vârful instituției, care nu putea crede că o persoană din interior fură, a spus el.

El a spus că furturile au fost „cu siguranță dăunătoare” pentru reputația muzeului, care se prezintă ca un custode de încredere al unor artefacte neprețuite din culturi din întreaga lume.

„De aceea îmi cer scuze în numele muzeului”, a spus el.

Poliția a declarat recent că a interogat, dar nu a pus sub acuzare, un bărbat nenumit în legătură cu artefactele furate.