Prima țară din lume care ar putea face exploatare minieră la mare adâncime

16 09. 2023, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

Norvegia ar trebui să amâne cu cel puțin zece ani planurile de exploatare minieră la mare adâncime, a anunțat unul dintre principalii susținători ai Guvernului norvegian. Exploatarea minieră la mare adâncime în scopuri comerciale reprezintă o premieră mondială.

Norvegia ar putea deveni prima națiune care face exploatare minieră la mare adâncime cu scop comercial. Operațiunea poate începe doar dacă parlamentul țării aprobă un plan de a deschide în ocean o zonă mai mare decât teritoriul Marii Britanii pentru noua industrie. Exploatarea minieră ar putea oferi o sursă de metale rare utilizate pentru tranziția de la combustibilii fosili.

Poiectul stârnește cotroverse. Guvernul minoritar al Norvegiei ar trebui să își retragă propunerea de a deschide o vastă zonă offshore din Arctica pentru exploatarea minieră la mare adâncime și să ceară un moratoriu de cel puțin zece ani asupra acestei activități, a declarat principalul său susținător în parlament, potrivit Reuters.

„Am dori să avem un moratoriu de cel puțin zece ani, pentru a putea afla mai multe”

Guvernul condus de laburiști, din care face parte și Partidul de Centru, se bazează pe sprijinul unui partid numit Stânga Socialistă (SV), pentru a-și adopta bugetul și alte strategii cheie în parlament.

„Nu vom vota pentru propunerea pe care a înaintat-o guvernul. Credem că ar trebui să fie trimisă înapoi la guvern. Am dori să avem un moratoriu de cel puțin zece ani, pentru a putea afla mai multe (despre consecințele asupra mediului) înainte de a începe săpăturile pentru minerale pe fundul mării”, a declarat, pentru Reuters, Lars Haltbrekken, reprezentantul SV.

Parlamentul urmează să discute proiectul de lege al guvernului în această toamnă.