Oamenii de știință japonezi au descoperit că microplasticele sunt prezente chiar și în nori

09 10. 2023, 00:00

Cercetătorii din Japonia au confirmat că microplasticele sunt prezente în nori, unde probabil afectează clima în moduri care nu sunt încă pe deplin înțelese.

Într-un studiu publicat în Environmental Chemistry Letters, oamenii de știință au escaladat Munții Fuji și Oyama pentru a colecta apă din ceața care învăluie vârfurile lor, apoi au aplicat tehnici avansate de imagistică mostrelor pentru a le determina proprietățile fizice și chimice.

Echipa a identificat nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticele din aer – cu dimensiuni cuprinse între 7,1 și 94,6 micrometri.

Fiecare litru de apă din nor conținea între 6,7 și 13,9 bucăți de plastic.

Microplasticele afectează clima în moduri care nu sunt încă pe deplin înțelese

Mai mult, polimerii „hidrofili” sau iubitori de apă erau abundenți, ceea ce sugerează că particulele joacă un rol semnificativ în formarea rapidă a norilor și, prin urmare, în sistemele climatice.

„Dacă problema poluării aerului cu plastic nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice ar putea deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor”, a avertizat, într-o declarație, autorul principal Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda.

Atunci când microplasticele ajung în atmosfera superioară și sunt expuse la radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui, ele se degradează, contribuind la producerea de gaze cu efect de seră, a adăugat Okochi.

Microplasticele – definite ca particule de plastic sub 5 milimetri – provin din efluenți industriali, textile, anvelope sintetice de mașină, produse de îngrijire personală și multe altele.

Daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor

Aceste fragmente minuscule au fost descoperite în interiorul peștilor în adâncurile oceanului, în gheața marină din Arctica și în zăpada din Munții Pirinei, între Franța și Spania.

Dar mecanismele de transport au rămas neclare, iar cercetările privind transportul microplasticelor în aer sunt limitate.

„Din câte știm noi, acesta este primul raport privind microplasticele transportate în aer, în apa din nori”, au scris autorii în lucrarea lor.

Dovezile emergente au legat microplasticele de o serie de efecte asupra sănătății inimii și a plămânilor, precum și de cancere, pe lângă daunele de mediu pe scară largă, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microplasticele ar putea declanșa inflamația în celulele creierului uman

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Microplasticele, prezente în aer, apa de băut și mâncare. Cum reducem expunerea?

Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu