Home » D:News » O studentă din Hong Kong, condamnată la închisoare pentru ce a scris pe Internet

O studentă din Hong Kong, condamnată la închisoare pentru ce a scris pe Internet

O studentă din Hong Kong, condamnată la închisoare pentru ce a scris pe Internet
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.11.2023

Un tribunal din Hong Kong a condamnat o studentă la două luni de închisoare pentru postări pro-independență pe rețelele de socializare, pe care le-a publicat în timp ce studia în Japonia, relatează Reuters.

Este prima persoană cunoscută din Hong Kong condamnată în temeiul legii de răzvrătire din epoca colonială pentru discursuri online în Japonia.

Cercetătorii și activiștii de peste hotare spun că acest caz reprezintă o escaladare alarmantă a efectului de intimidare resimțit de cei care continuă să se implice în afacerile din Hong Kong.

A pledat vinovată pentru 13 postări pro-independența Hong Kong

Magistratul-șef Victor So a condamnat-o pe studentă la 2 luni de închisoare după ce a pledat vinovată, spunând că este nevoie de o pedeapsă descurajantă, deoarece „persoanele curioase ar fi incitate în mod subtil”.

Mika Yuen, în vârstă de 23 de ani, a pledat vinovată pentru 13 postări pro-independența Hong Kong pe Facebook și Instagram, publicate între septembrie 2018 și martie 2023.

Potrivit procurorului, majoritatea postărilor au fost publicate pe vremea când ea studia în Japonia, cu mesaje precum „Sunt un hongkonghez; militez pentru independența Hong Kong-ului” și „Independența Hong Kong-ului, singura cale de ieșire”.

„Sunt îngrijorată de situația din Japonia”

Dintre cele 13 presupuse postări pe rețelele de socializare, doar două au fost publicate în Hong Kong.

Ea a fost arestată în martie, după ce s-a întors în oraș pentru a-și reînnoi cartea de identitate.

Tomoko Ako, profesor de sociologie și studii chinezești la Universitatea din Tokyo, a declarat pentru Reuters că guvernul, universitățile și societatea japoneză trebuie să ia în serios acest caz.

„Sunt îngrijorată de situația din Japonia. Acest lucru se datorează faptului că libertățile pe care le-am considerat de la sine înțelese ne sunt luate încet și constant, însă foarte puțini oameni văd acest lucru ca pe o problemă serioasă”, a declarat Ako.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase