O tradiție seculară, ce mai este păstrată doar în Belgia, riscă să dispară

08 11. 2023, 00:00
Sursa foto: Profimedia

Pescuitul călare, o tradiție seculară care se mai păstrează doar în Belgia fiind inclusă în patrimoniul UNESCO, este în pericol din cauza schimbărilor climei, potrivit Reuters.

Satul de coastă Oostduinkerke din Belgia este ultimul loc din lume unde se mai practică pescuitul de creveți cu ajutorul calului. Este vorba despre o tradiție seculară recunoscută de UNESCO. Caii de tracțiune sunt folosiți pentru a trage prin apă, în apropiere de mal, un lanț. Vibrațiile produse în apă sperie micile vietăți marine, în special creveții, care sar în plasa ținută de pescarul aflat pe cal.

Schimbările climatice au afectat ecosistemul Mării Nordului, iar activitatea inedită este pusă în pericol.

„Avem mai puține capturi de creveți decât înainte”

„Avem mai puține capturi de creveți decât înainte. Dar avem, de asemenea, mai multe alte specii pe care nu le vedeai aici înainte, care vin din Atlantic pe măsură ce apa se încălzește”, a declarat un localnic pentru Reuters.

Oceanele au absorbit 90% din încălzirea globală provocată de oameni în ultimele decenii, potrivit NASA. În Marea Nordului, temperaturile de la suprafață au crescut cu aproximativ 0,3 grade Celsius pe deceniu începând din 1991.