Home » D:News » ONU a cerut Statelor Unite să renunțe la prima execuție cu azot a unui deținut

ONU a cerut Statelor Unite să renunțe la prima execuție cu azot a unui deținut

ONU a cerut Statelor Unite să renunțe la prima execuție cu azot a unui deținut
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.01.2024

Experții ONU au cerut autorităților SUA să nu ducă la final execuția planificată a unui deținut prin hipoxie cu azot. Experții consideră că metoda îl poate supune pe condamnat unui „tratament crud, inuman, degradant sau chiar torturii”, potrivit Reuters.

Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă comisă în 1988, ar trebui să fie executat în statul Alabama pe 25 ianuarie folosind metoda care presupune privarea de oxigen prin utilizarea unei măști de față conectată la un cilindru de azot.

Smith, în vârstă de 58 de ani, este una dintre cele două persoane din SUA care au supraviețuit unei execuții prin injecție letală. Încercarea a avut loc în noiembrie 2022, atunci când tentativele multiple de a introduce serul în vene au eșuat.

„Aceasta va fi prima încercare de execuție prin hipoxie cu azot”

„Aceasta va fi prima încercare de execuție prin hipoxie cu azot”, au spus reprezentanții ONU. Ei susțin că metoda ar putea provoca „suferințe grave” și ar putea fi în contradicție cu interzicerea torturii și a altor pedepse crude, inumane sau degradante.

Și avocații lui Smith au spus că protocolul poate încălca prevederile Constituției SUA și au susținut că a doua încercare de a-l executa prin orice metodă este neconstituțională.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase