Home » D:News » Neuralink nu este singura companie din lume care dezvoltă implanturi cerebrale

Neuralink nu este singura companie din lume care dezvoltă implanturi cerebrale

Neuralink nu este singura companie din lume care dezvoltă implanturi cerebrale
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.02.2024

Cipul lui Elon Musk este cel mai cunoscut proiect de implant cerebral, dar există zeci de alte proiecte similare în întreaga lume. Zeci de companii lucrează la dezvoltarea acestei tehnologii, care ar putea revoluționa modul în care tratăm afecțiunile neurologice și ne îmbunătățim performanțele.

Numeroase experimente au fost făcute și în Italia, unde se lucrează pentru a se ajunge la primele implanturi în interiorul cortexului cerebral uman, scrie ANSA.

„Tehnologia introdusă de compania lui Musk este cea mai puțin invazivă și cea mai eficientă testată până acum”, observă bioinginerul Silvestro Micera: „Ideea implanturilor cerebrale s-a născut cu mulți ani în urmă, iar primul experiment a fost publicat în revista Nature în 2006”.

Cele mai mari progrese în domeniul cipurilor implantabile

De atunci, tehnologia a evoluat de la implanturi rigide de silicon la unii mai flexibili, mai puțin invazivi.

Gian Nicola Angotzi, cercetător la Institutul Italian de Tehnologie, observă că cele mai mari progrese în domeniul cipurilor implantabile au fost înregistrate în ultimii 10 ani. Aici s-a născut noul cip compact cu peste o mie de electrozi.

A fost urmată o abordare diferită: pe același cip se află atât contactele care detectează activitatea neuronilor, cât și componentele electronice care le amplifică și le citesc. Acest lucru, spune Angotzi, a dus la două evoluții, dintre care una face posibilă citirea datelor cu o rezoluție foarte mare.

„Neuralink nu a făcut nimic nou”

Față de tehnologiile existente, „Neuralink nu a făcut nimic nou. Folosește electrozi pasivi implantabili cu electronica de amplificare în afara implantului. Noutatea constă în aducerea electrozilor pe un substrat flexibil și dispune, de asemenea, de un robot pentru a implanta cipurile în mod automat”, spune cercetătorul italian.

Concurentul direct al Neuralink, Blackrok Neurotech, are la activ 19 ani de cercetări, 1.700 de publicații științifice și 12 implanturi pe oameni.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase