Home » Știință » Neuralink a implantat primul cip în creierul unui om. Anunțul făcut de Elon Musk

Neuralink a implantat primul cip în creierul unui om. Anunțul făcut de Elon Musk

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.01.2024

Elon Musk, fondatorul companiei Neuralink, a anunțat că primul pacient uman a primit implantul cerebral și este în curs de recuperare.

Administrația Medicamentelor și Alimentelor din SUA (FDA) a dat undă verde companiei în anul 2023 pentru a desfășura primul studiu în care să testeze implanturile pe oameni.

„Primele rezultate arată o detectare promițătoare de creștere neuronală”, a adăugat Musk.

Controlarea unui telefon sau a unui computer „doar prin gândire”

Creșterile reprezintă activitatea neuronilor, adică celulele care folosesc semnale electrice și chimice pentru a trimite informație în creier și corp.

Miliardarul a mai spus că primul produs al companiei sale, numit Telepathy, va permite controlarea unui telefon sau a unui computer „doar prin gândire”, potrivit NYTimes.

Studiul Neuralink va testa interfața wireless creier-computer pentru a evalua siguranța implantului și a robotului chirurgical. Studiul va avea în vedere, de asemenea, funcționalitatea interfeței, care permite oamenilor cu paralizie să controleze dispozitivele cu gândurile, potrivit site-ului oficial al companiei.

Neuralink, amendată pentru că a încălcat regulile Departamentului American pentru Transport

Totuși, la începutul anului 2024, Neuralink a fost amendată pentru că a încălcat regulile Departamentului American pentru Transport (DoT) în legătură cu transportarea materialelor periculoase. În timpul inspecțiilor la sediul companiei din Texas și California în februarie 2023, oficialii DoT au descoperit că Neuralink nu s-a înregistrat ca transportator de materiale periculoase.

Mai mult, oficialii au observat că deșeurile periculoase nu au fost împachetate conform standardelor, inclusiv un lichid inflamabil numit Xylene ce poate cauza dureri de cap, amețeală, confuzie, pierderea coordonării musculare și chiar moarte, potrivit The Guardian.

Un pas important pentru compania valorată la 5 miliarde de dolari

Neuralink a primit aprobare de la FDA în 2023 pentru primul său studiu prin care să testeze implanturile pe oameni, un pas important pentru compania valorată la 5 miliarde de dolari în iunie 2023.

Reprezentanții companiei au anunțat că, în timpul studiului, un robot dezvoltat de Neuralink va insera chirurgical firele „ultra-fine” ale implanturilor ce pot ajuta la transmiterea de semnale în creierul participanților.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi dovezi de tortură a maimuțelor de la Neuralink. Ce spune Elon Musk?

Neuralink recrutează voluntari pentru primele sale teste clinice pe oameni

Neuralink a obținut aprobarea FDA pentru a-și testa implanturile pe oameni

Neuralink, compania lui Elon Musk, ar fi transportat implanturi cerebrale pline de patogeni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase