Home » D:News » Țara considerată cândva paradisul companiilor din Vest a devenit „neinvestibilă”

Țara considerată cândva paradisul companiilor din Vest a devenit „neinvestibilă”

Țara considerată cândva paradisul companiilor din Vest a devenit „neinvestibilă”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2024

Schimbare masivă de paradigmă: Cum a ajuns China din paradisul firmelor vestice, mânate de costuri mici şi forţă de muncă ieftină, să fie acum „neinvestibilă”?

Promisiunea autorităţilor chineze de a lua măsuri „energice” săptămâna trecută a fost cea mai vocală încercare de până acum de a opri o vânzare a pieţei bursiere care a evaporat aproape 2 miliarde de dolari. Pentru mulţi investitori prezenţi la o conferinţă a Goldman Sachs din Hong Kong, această promisiune a fost prea puţin şi prea târziu, anunță Ziarul Financiar.

Mai mult de 40% dintre cei intervievaţi de FT în timpul unei sesiuni privind acţiunile chinezeşti organizată miercuri de banca americană au declarat că sunt de părere că ţara este „neinvestibilă”. Acest lucru s-a întâmplat la doar o zi după ce vicepremierul ţării a cerut în mod deschis „măsuri mai energice şi mai eficiente pentru a stabiliza piaţa şi a stimula încrederea”.

Aversiune faţă de acţiunile chinezeşti

„Numărul atât de mare de persoane din Hong Kong care votează nu [pentru acţiunile chinezeşti] este destul de mare în raport cu baza constructivă a echipei locale pe care o găseşti de obicei”, a declarat Timothy Moe, strateg şef pentru acţiuni în Asia-Pacific la Goldman Sachs, adăugând că rezultatele sondajului au fost „emblematice” pentru dificultăţile cu care se confruntă piaţa bursieră chineză.

Traderii, administratorii de active şi fondurile speculative au declarat pentru Financial Times că, după un deceniu de intrări constante de capital străin pe pieţele chinezeşti, încrederea investitorilor la nivel mondial a fost zdruncinată de trei ani de pierderi continue, uşurate doar de creşteri trecătoare care s-au stins rapid.

Această aversiune faţă de acţiunile chinezeşti în rândul investitorilor globali s-a consolidat în ultimele 12 luni datorită creşterii economice mediocre, a crizei nerezolvate din sectorul imobiliar, a sprijinului guvernamental insuficient pentru pieţe şi a relaţiilor diplomatice tensionate dintre Beijing şi Washington.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase