Home » D:News » Somonii din întreaga lume mor în masă

Somonii din întreaga lume mor în masă

Publicat: 22.03.2024

Sute de milioane de somoni de crescătorie au pierit în urma unor extincții în masă în ultimul deceniu, spun cercetătorii.

Oamenii de știință spun că mortalitatea pe scară largă se întâmplă acum mai frecvent și la o scară mai mare decât în orice alt moment.

Ei susțin că mările mai calde și o mai mare dependență de tehnologie contribuie la creșterea numărului de decese. Această evaluare globală a analizat decesele de somon în unele dintre cele mai importante țări producătoare, printre care Norvegia, Marea Britanie și Canada.

Creșterea somonului a parcurs un drum lung de când peștele a fost crescut pentru prima dată în scop comercial în cuști în Norvegia, în anii 1960. Industria s-a extins rapid în ultimele decenii, aproximativ 70% din somonul consumat în întreaga lume provenind în prezent din ferme, scrie BBC.

Dar industria acvaculturii a fost mult timp controversată, existând îngrijorări semnificative cu privire la bolile care afectează peștii, la evadările în mediul sălbatic și la impactul general al creșterii în cuști asupra mediului.

Evenimentele majore de mortalitate, care implică moartea bruscă a milioane de pești, au fost bine documentate, uneori cauzate de epidemii, dar și de mări mai calde ca urmare a schimbărilor climatice.

Mările mai calde contribuie la creșterea numărului de decese

În Scoția, anul trecut, datele guvernamentale arată că peste 17 milioane de somoni au murit, cel mai mare număr înregistrat vreodată. Producătorii au dat vina pe oceanele mai calde pentru aceste pierderi.

Pentru a face lumină asupra acestor decese, cercetătorii au analizat datele din țările care produc 92% din somonul de crescătorie în ultimul deceniu. Oamenii de știință au găsit 865 de milioane de cazuri de somon de crescătorie care au murit prematur în această perioadă.

Ei au constatat că frecvența celor mai mari decese a crescut în timp pentru Norvegia, Canada și Marea Britanie. Autorii au spus că nu numai că au crescut în frecvență, dar și că morții au devenit mai mari.

Autorii estimează că pierderile maxime potențiale în cazul unui singur eveniment de mortalitate în masă sunt de 5,14 milioane de pești în Norvegia, 5,05 milioane în Canada și peste un milion în Marea Britanie.

,,Un mediu oceanic din ce în ce mai variabil, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, poate însemna că mai multe locuri de producție vor fi expuse mai des la aceste evenimente”, a declarat Gerald Singh de la Universitatea Victoria din Canada, autorul principal al studiului.

În Scoția, datele arată că peste 17 milioane de somoni au murit

Autorii spun că o tehnologie precum monitorizarea de la distanță, în timp real, a fermelor piscicole poate ajuta la justificarea amplasării acestora în zone mai îndepărtate de țărm.

Cu toate acestea, faptul că se află mai departe în larg poate crește amenințările și reduce șansele ca operatorii să le detecteze din timp. Astfel, încrederea sporită în tehnologie duce, de fapt, la riscuri mai mari pentru pești.

Militanții împotriva creșterii somonului spun că acest nou studiu este ,,alarmant” și subliniază faptul că deciziile umane, precum și încălzirea oceanelor, joacă un rol în disconfortul suferit de pești.

Unii experți se întreabă dacă industria poate supraviețui în fața frecvenței din ce în ce mai mari a acestor morți în masă în marile centre de producție.

Dr. Singh crede că acvacultura va continua la nivel global, dar că disparițiile în masă cu costuri uriașe de curățare ar putea amenința viitoarele operațiuni în multe comunități.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce este roz carnea de somon?

O companie a creat fileul de somon pe bază de plante

Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?

Somonul din Alaska a devenit din ce în ce mai mic și asta nu afectează doar oamenii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase