Home » Natură » Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?

Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?

Publicat: 18.03.2024

Aversiunea față de apă este una dintre caracteristicile cele mai bine cunoscute ale pisicilor de companie. De ce pisicilor nu le place apa?

Aversiunea față de apă nu este valabilă pentru toate felinele. Unele pisici mari, precum tigrii, intră adesea în apă pentru a se răcori sau pentru a vâna, iar despre unele rase domestice se știe că se bucură de înot atunci când se ivește ocazia.

De ce pisicilor nu le place apa? În general, însă, pisicile de companie vor face orice pentru a evita să se ude, iar comportamentaliștii au dezvoltat mai multe teorii pentru a explica de ce. Una dintre acestea sugerează că, deoarece specia a evoluat în climate uscate și a avut puțină expunere la râuri sau lacuri, apa (cu excepția băutului) este un element necunoscut, pe care îl evită.

De ce pisicilor nu le place apa?

Mai probabil, însă, pisicilor nu le place să se ude din cauza a ceea ce îi face apa blănii lor. Pisicile sunt animale meticuloase care își petrec o mare parte a zilei îngrijindu-se. Blana udă este extrem de inconfortabilă pentru o pisică și deseori durează mult timp pentru a se usca. Blana udă este, de asemenea, mai grea decât cea uscată și face ca o pisică să fie mai puțin agilă și mai ușor de prins de către prădători, potrivit Britannica.

Există și factorul de șoc. Căderea accidentală într-o cadă plină, de exemplu, poate fi o experiență înfricoșătoare pentru o pisică și o poate face să se teamă de apă pentru tot restul vieții sale.

De ce le place pisicilor să se joace cu apa de la robinet?

Cu toate acestea, multor pisici pare că le place să se joace cu apa care curge sau picură, cum ar fi cea de la robinet. Specialiștii în comportament cred că pisicile sunt atrase de mișcările apei și de sunetele pe care aceasta le produce, toate acestea putând stimula impulsul instinctual al unei pisici de a prinde prada. Asemenea jocuri sunt acceptabile și pentru o pisică care altfel evită apa deoarece numai labele se udă.

Anumite rase de pisici domestice, precum Maine Coon, Bengal și Turkish Van, se tem mai puțin de apă și chiar se bucură de un înot ocazional. Ceea ce face aceste rase unice este textura blănii lor, care le face mai rezistente la apă decât alte rase.

Vă recomandăm să citiți și:

Secretul păsărilor colibri! Cercetătorii tocmai l-au aflat

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Test de cultură generală. Câți ochi au albinele?

Test de cultură generală. Ce culoare are sângele de homar?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase