Home » D:News » Legătura dintre psihedelice și o viață sexuală mai bună

Legătura dintre psihedelice și o viață sexuală mai bună

Legătura dintre psihedelice și o viață sexuală mai bună
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2024

Consumul de substanțe psihedelice poate stimula viața sexuală, potrivit unor studii recente.

Implicând atât utilizatorii recreaționali, cât și pe cei care urmează o psihoterapie asistată cu psihedelice pentru depresie, cercetările indică faptul că o singură doză de psilocibină, LSD sau alți compuși care alterează mintea, poate oferi beneficii în viața sexuală care durează până la șase luni.

Autorii studiului au analizat rezultatele a două investigații separate, dintre care una a implicat 261 de participanți care au folosit psihedelicele pe cont propriu sau în cadrul unei terapii. Cei care au luat parte la acest studiu au folosit substanțe precum ayahuasca, DMT, ciuperci și diverse alte substanțe clasificate în mod obișnuit drept psihedelice.

Un al doilea studiu a implicat 59 de pacienți cu tulburare depresivă majoră care au fost înscriși într-un studiu clinic care a comparat eficacitatea psilocibinei și a escitalopramului, un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) care este utilizat în mod obișnuit pentru tratarea depresiei. În ambele studii, participanții au răspuns la chestionare privind funcția sexuală înainte de experiențele lor psihedelice, precum și patru săptămâni și șase luni mai târziu.

Îmbunătățiri în toate domeniile funcției sexuale

Comparând răspunsurile date la aceste momente diferite, cercetătorii au constatat că utilizatorii recreaționali au raportat îmbunătățiri în toate domeniile funcției sexuale.

„Participanții au arătat îmbunătățiri semnificative în comunicarea cu partenerii lor, creșterea frecvenței, precum și creșterea satisfacției față de partenerii lor și față de propriul aspect fizic în urma experienței psihedelice”, scriu autorii.

„De asemenea, aceștia au părut mai deschiși să încerce lucruri noi în viața lor sexuală și au fost mai predispuși să perceapă sexul ca pe o experiență spirituală sau sacră după utilizar”, continuă aceștia. „Aceste schimbări au fost semnificative atât la patru săptămâni, cât și la șase luni după consum”.

Trecând la participanții implicați în studiul privind depresia, cercetătorii explică faptul că 30 au fost tratați cu psilocibină, în timp ce restul de 29 au primit escitalopram.

O alternativă pentru cei care suferă de depresie?

Încă o dată, cei care au avut o experiență psihedelică au raportat îmbunătățiri de durată în fiecare domeniu sexual, în timp ce ceilalți au afișat o ușoară creștere a satisfacției față de aspectul lor, dar nicio altă schimbare pozitivă.

„Mai mult, pacienții tratați cu psilocibină au fost mai susceptibili de a raporta o creștere a interesului sexual, a activității, a excitației și a satisfacției la sfârșitul celor șase săptămâni decât pacienții tratați cu escitalopram, care, în medie, au raportat o înrăutățire în aceleași domenii”, scriu cercetătorii, potrivit IFLScience.

În mod semnificativ, doar 13 la sută dintre beneficiarii de psilocibină s-au plâns de disfuncții sexuale în urma experienței psihedelice, comparativ cu 59 la sută din grupul cu escitalopram. Aceasta este o constatare deosebit de importantă, deoarece aceste date sugerează, prin urmare, că psilocibina poate oferi o alternativă favorabilă pentru cei care suferă de depresie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Psihedelicele și anestezicele provoacă reacții chimice neașteptate în creier

Un studiu arată că ciupercile psihedelice pot vindeca daltonismul

Psihedelicele pot schimba credințele celor care experimentează cu astfel de droguri

Psihedelicele îi pot ajuta pe cei care se tem de moarte, arată un studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase