Home » D:News » Rusia ar fi lansat o armă misterioasă pe orbita Pământului, spune Pentagonul

Rusia ar fi lansat o armă misterioasă pe orbita Pământului, spune Pentagonul

Publicat: 25.05.2024

Militarizarea spațiului devine din ce în ce mai intensă după ce Pentagonul a acuzat Rusia că a lansat o armă orbitală misterioasă despre care oficialii de securitate națională cred că este capabilă să atace alți sateliți aflați pe orbită.

Cel mai îngrijorător fapt este că această armă orbitală misterioasă, lansată de ruși în luna mai, se află pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american.

„Rusia a lansat un satelit pe orbita joasă a Pământului, despre care apreciem că este probabil o armă anti-satelit”, a declarat pe 21 mai purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Rusia ar fi lansat o armă orbitală misterioasă

„În mod evident, vom continua să monitorizăm această situație. Cu siguranță, considerăm că avem responsabilitatea de a fi pregătiți să protejăm și să apărăm domeniul spațial și să asigurăm suport continuu și neîntrerupt forței combinate. Vom continua să echilibrăm necesitatea de a ne proteja interesele în spațiu cu dorința de a menține un mediu spațial stabil și sustenabil”, a spus Ryder, citat de Futurism.

Această veste vine după ce oficialii americani de securitate au tras un semnal de alarmă la începutul acestui an, afirmând că Rusia plănuia să trimită o armă nucleară spațială, o sondă anti-satelit, în esență, sau chiar o versiune inactivă a acesteia pe orbită. Scurgerile de informații către mass-media au indicat că aceasta ar fi capabilă să emită un val puternic de energie care ar dezactiva alți sateliți, chiar și pe cei trimiși în spațiu de Rusia.

O astfel de armă ar încălca Tratatul Spațiului Cosmic din 1967, care le „interzice țărilor să desfășoare ‘arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere în masă’ în spațiul cosmic”.

Cum au răspuns rușii la aceste acuzații?

Ar putea această sondă misterioasă lansată în spațiu să fie arma nucleară despre care au avertizat oficialii americani de securitate? E greu de spus, dar rușii au negat categoric afirmațiile Pentagonului că lansarea a fost o armă spațială.

„Nu cred că ar trebui să răspundem la nicio scurgere de informații de la Washington. Programul spațial rus se dezvoltă conform planului, lansările de nave spațiale pentru diverse scopuri, inclusiv dispozitive care rezolvă problema consolidării capacității noastre de apărare, nu sunt o noutate”, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, pentru jurnaliștii din Moscova, citat de ABC News.

Însă cuvintele acestuia sunt oarecum greu de crezut; în 2021, Rusia a distrus un satelit cu o rachetă într-un exercițiu militar, forțând echipajul Stației Spațiale Internaționale să se ferească și provocând o reacție internațională de indignare.

Vă recomandăm să citiți și:

Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani

SpaceX a lansat pe orbită cel de-al doilea satelit spion al Coreei de Sud

NASA a anulat o misiune de miliarde de dolari care trebuia trimisă pe orbita Pământului

Orbita și clima Pământului, modificate de „vizitatori intragalactici”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase