Home » D:News » Aur de zeci de miliarde de dolari este scos ilegal din Africa în fiecare an

Aur de zeci de miliarde de dolari este scos ilegal din Africa în fiecare an

Aur de zeci de miliarde de dolari este scos ilegal din Africa în fiecare an
Foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2024

Aur în valoare de zeci de miliarde de dolari iese ilegal din Africa în fiecare an. Cea mai mare parte ajunge în Emiratele Arabe Unite, unde este prelucrat și vândut clienților din întreaga lume. Concluziile sunt incluse într-un raport publicat de Swissaid, o organizație cu sediul în Elveția.

Peste 30 de miliarde de dolari în aur sau aproximativ 435 de tone metrice au fost scoase ilegal de pe continent în 2022, potrivit raportului publicat de Swissaid și citat de AP. Principalele destinații pentru aur african au fost Emiratele Arabe Unite, Turcia și Elveția.

Autorii raportului susțin că scopul lor a fost să aducă transparență în comerțul cu aur african și să facă presiuni asupra jucătorilor din industrie pentru a respecta prevederile legale.

Cel mai mare producător de aur din Africa

„Sperăm că acest lucru va îmbunătăți condițiile de viață ale populațiilor locale și condițiile de muncă ale minerilor artizanali din întreaga Africa”, a declarat Yvan Schulz, unul dintre autorii raportului, pentru The Associated Press.

Raportul a constatat că între 32% și 41% din aurul produs în Africa nu a fost declarat. În 2022, Ghana a fost cel mai mare producător de aur din Africa, urmat de Mali și Africa de Sud.

Elveția a importat 21 de tone de aur nedeclarat din Africa

Emiratele Arabe Unite au fost de departe principala destinație pentru aurul de contrabandă, scrie în raport. Într-o perioadă de 10 ani între 2012 și 2022, au ajuns în EAU 2.569 de tone metrice de aur, în valoare de aproximativ 115 miliarde de dolari.

Elveția, un alt cumpărător de aur african, a importat aproximativ 21 de tone metrice de aur nedeclarat din Africa în 2022, se mai arată în raport. Cifra reală ar putea fi mult mai mare dacă ar fi luat în considerare aurul african importat prin țări terțe, este concluzia realizatorilor studiului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase