Home » D:News » Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă

Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă

Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă
Foto: Shutterstock
Publicat: 09.06.2024

O ciocolată mai sănătoasă și mai sustenabilă ar putea ajunge pe rafturile magazinelor după ce oamenii de știință și ciocolatierii elvețieni au dezvoltat o rețetă care înlocuiește zahărul cu… deșeuri vegetale.

Prin zdrobirea pulpei și a cojii unei păstăi de cacao, oamenii de știință au obținut un gel dulce și fibros care ar putea înlocui zahărul din ciocolată.

Potrivit echipei, această abordare de tip „hrană integrală” produce un rezultat mai hrănitor decât ciocolata convențională și folosește mai puțin pământ și apă, în timp ce satisface în continuare pofta de dulce.

„Fructul de cacao este, practic, un dovleac”

„Fructul de cacao este, practic, un dovleac, iar în momentul de față folosim doar semințele. Dar există o mulțime de alte lucruri minunate în acel fruct”, a declarat Kim Mishra, tehnolog în domeniul alimentar la Zürich și autor principal al studiului.

Cercetătorii au folosit pulpa și sucul rezidual al fructului de cacao pentru a obține un gel care poate fi adăugat în ciocolată în locul zahărului pudră cristalin folosit în mod tradițional.

„De obicei, introducerea umidității în ciocolată este complet exclusă, deoarece, în esență, o distrugi. Nu am respectat una dintre cele mai sfinte reguli ale fabricării ciocolatei”, a adăugat Mishra.

El a spus că rezultatele ar putea face ciocolata mai sănătoasă și mai sustenabilă, oferind în același timp agricultorilor o nouă sursă de venituri.

Studiul a constatat că, în laborator, noua metodă a folosit cu 6% mai puțin teren și apă, dar a crescut emisiile de căldură pe planetă cu 12%, deoarece a necesitat o etapă suplimentară de uscare care a consumat cantități mari de energie, potrivit The Guardian.

Însă, prin extinderea procesului – și prin uscarea pulpei la soare sau cu ajutorul panourilor solare – au constatat că emisiile de gaze cu efect de seră ar putea scădea.

Consumatorii speră să nu „se strice ciocolata”

Alejandro Marangoni, de la departamentul de știința alimentației de la Universitatea Guelph din Canada, a declarat că studiul este o propunere care trebuie acum validată cu un studiu pilot.

Fermierii din țările tropicale văd adesea doar o mică parte din profiturile generate de industria ciocolatei, care se ridică la 100 de miliarde de dolari. Deoarece procesarea pulpei ar trebui să aibă loc în țările în care se cultivă cacao, a declarat Marangoni, cele mai mari beneficii ar fi probabil observate direct acolo.

„Dacă acest lucru ar fi implementat, ar fi în beneficiul țărilor locale… în calitate de consumatori, noi am spera să nu ne strice ciocolata”, a mai spus Marangoni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Moleculele care dau savoare ciocolatei ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate

Ingredientul-cheie din ciocolată este mai scump ca niciodată

Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune

Legătura neștiută dintre ciocolata neagră și riscul de hipertensiune arterială

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma