Home » Știință » Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune

Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune

Publicat: 25.01.2024

O echipă de cardiologi de la Spitalul Poporului Shaoxing, în colaborare cu un coleg de la Spitalul Poporului Zhuji, ambele din China, a descoperit o asociere între consumul de ciocolată neagră și reducerea riscului de hipertensiune arterială.

În articolul publicat în revista Scientific Reports, grupul descrie cum a folosit randomizarea mendeliană pentru a descoperi mai multe informații despre asocierea dintre ciocolata neagră și hipertensiune.

Hipertensiunea este un termen folosit pentru a descrie tensiunea arterială cronică ridicată. Termenul de hipertensiune arterială esențială este folosit atunci când sursa cauzei este necunoscută. În ultimii ani au existat rapoarte despre beneficiile pentru sănătate aduse de consumul de ciocolată neagră datorită conținutului său de flavanol. Unele dintre aceste potențiale beneficii includ reducerea inflamației și a altor factori implicați în boala coronariană.

Consumul de ciocolată neagră reduce riscul de hipertensiune

În acest nou studiu, echipa de cercetare s-a întrebat dacă este posibil ca consumul de ciocolată să reducă hipertensiunea arterială esențială, care a fost implicată într-o serie de afecțiuni, de la accidente vasculare cerebrale la atacuri de cord.

Lucrarea echipei a implicat utilizarea unei tehnici numite randomizare mendeliană, o metodologie epidemiologică numită după Gregor Mendel. Aceasta implică studierea diferențelor în profilurile genetice într-un mod care arată că o anumită intervenție a fost ceea ce a cauzat un anumit efect; metoda a fost promovată datorită capacității sale de a reduce riscul de cauzalitate inversă, explică Medical Xpress.

Utilizând metoda pe date obținute de la Unitatea de Epidemiologie Integrativă MRC, care includea profiluri genetice de la 64.945 de persoane de origine europeană, echipa a căutat asocieri între beneficiile pentru sănătate ale consumului de ciocolată neagră și afecțiuni precum insuficiența cardiacă, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, boala coronariană și hipertensiunea arterială esențială.

Este nevoie de studii suplimentare

Analizând datele, cercetătorii au descoperit ceea ce ei numesc o asociere semnificativă între consumul regulat de ciocolată neagră și reducerea riscului de hipertensiune arterială esențială și o asociere relativă între consumul de ciocolată și reducerea riscului de tromboembolism venos.

Pe de altă parte, echipa nu a găsit asocieri între consumul de ciocolată și niciuna dintre celelalte afecțiuni. Oamenii de știință sugerează că descoperirile lor sunt suficient de puternice pentru a justifica studii suplimentare asupra ciocolatei negre și a componentelor sale pentru a afla dacă aceasta sau unele dintre ingredientele sale ar putea fi utile în tratamentul hipertensiunii arteriale esențiale.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor, au descoperit cercetătorii

Exercițiile ușoare ar putea inversa obezitatea din copilărie legată de sedentarism

Mâncarea preferată ar putea fi influențată de „amprenta” unică a limbii

De ce ar trebui să ne îngrijoreze problemele gastrointestinale?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase