Home » Natură » Plantațiile de cacao distrug pădurile protejate din Africa de Vest

Plantațiile de cacao distrug pădurile protejate din Africa de Vest

Publicat: 26.05.2023

„Pofta” mondială pentru ciocolată este o cauză majoră a distrugerii pădurilor protejate din Africa de Vest, au declarat oamenii de știință.

Potrivit unui studiu, hărțile satelitare din Coasta de Fildeș și Ghana au arătat că, începând cu anul 2000, suprafețe mari de pădure au devenit de cacao.

Acesta a constatat că producția de cacao a fost legată de 360.000 din totalul de 962.000 de hectare (37,4%) din defrișările din 2000 ale zonelor protejate din Coasta de Fildeș și de 26.000 din totalul de 193.000 de hectare (13,5%) din defrișările din zonele similare din Ghana.

Comerțul mondial cu ciocolată a fost estimat anul trecut la peste un trilion de dolari. Cacao, cel mai important ingredient al acesteia, este produs din semințele arborelui tropical Theobroma cacao.

Acesta este originar din America de Sud, dar în prezent cea mai mare parte a producției este realizată în Africa, Coasta de Fildeș și Ghana reprezentând două treimi din producție.

„Pofta” mondială pentru ciocolată

Se estimează că aproximativ 2 milioane de fermieri din Africa de Vest, care exploatează ferme de doar trei-patru hectare în medie, își asigură venitul din cacao – de obicei mai puțin de 1 dolar pe zi. Aceștia aprovizionează o rețea complexă de intermediari, inclusiv companii publice și private, care îi conectează la piața mondială.

Această obscuritate a făcut din producția de cacao un paradis pentru abuzurile privind drepturile omului, iar ciocolata a fost mult timp legată de sclavie. Dar cele mai recente cercetări o asociază cu schimbările climatice și pierderile de biodiversitate care riscă să ducă la distrugerea biosferei planetei.

La fel ca în regiunile tropicale, Africa de Vest își pierde rapid pădurile. Coasta de Fildeș se estimează că a pierdut peste 90% din păduri din 1950, în timp ce Ghana se crede că a pierdut cel puțin 65%.

Producția de cacao, una dintre principalele cauze ale defrișărilor

Producția de cacao a fost identificată ca fiind una dintre principalele cauze ale defrișărilor în ambele țări, alături de minerit, exploatarea forestieră selectivă și alte activități agricole, însă nu se știe cu certitudine în ce măsură este responsabilă.

O echipă internațională de cercetători și-a propus să cartografieze cu exactitate amploarea cultivării în zonele defrișate, folosind imagini din satelit.

Aceștia au antrenat o rețea neuronală pentru a analiza imaginile din satelit și a identifica plantațiile de cacao, și-au verificat de două ori rezultatele cu echipele de pe teren din Coasta de Fildeș și Ghana, apoi le-au comparat cu zonele cartografiate în baza de date mondială a zonelor protejate.

În total, cercetătorii au descoperit că se cultivă cacao pe mai mult de 1,5 milioane de hectare de zone protejate din cele două țări, inclusiv aproape 14% din zonele protejate din Coasta de Fildeș și 5% din cele din Ghana. În unele zone clasificate ca păduri sau rezervații forestiere, aproape patru cincimi din terenuri au fost defrișate pentru a cultiva cacao, scrie The Guardian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cât de mult cadmiu conțin boabele de cacao?

Plantații sacre de cacao ale civilizației maya, găsite în sfârșit de cercetători

O cană de cacao cu lapte, eficientă pentru pacienţii cu scleroză multiplă

Cât de veche este ”ciocolata”?! O nouă descoperire arată că domesticirea arborilor de cacao datează de acum 3.600 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase