Geologii monitorizează îndeaproape Vulcanul Spurr din Arcul Aleutian din Alaska, SUA, după apariția unor tulburări vulcanice. Observatorul vulcanic din Alaska (AVO), care monitorizează situația, transmite că o erupție este posibilă în următoarea perioadă.
Spurr este un complex stratovulcanic acoperit cu gheață și zăpadă, ceea ce înseamnă că este un vulcan mare, în formă de con, format din fluxuri de lavă, depozite piroclastice, depozite de nămol și domuri de lavă.
Vulcanul a erupt de două ori în istoria înregistrată: o dată în 1953 și o dată în 1992. Aceste erupții au provenit de la gura de ventilație din flancul Crater Peak, la 3,5 kilometri sud de vârf, mai degrabă decât de la Vulcanul Spurr în sine.
„Aceste erupții au fost relativ mici, dar explozive, și au dispersat cenușă vulcanică peste zone din interiorul, centrul-sud și sud-estul Alaskăi. Norii individuali de cenușă produși de erupția din 1992 s-au deplasat spre est, nord și sud. La câteva zile după erupție, norul de cenușă care se deplasa spre sud a fost detectat deasupra Atlanticului de Nord”, explică US Geological Survey (USGS) despre vulcan.
„Fluxurile piroclastice care au coborât pe flancul sudic al Crater Peak în timpul ambelor erupții istorice au inițiat fluxuri de resturi vulcanice sau lahari care au format baraje temporare de resturi de-a lungul râului Chakachatna, principalul drenaj la sud de Crater Peak. Erupțiile preistorice ale Crater Peak și Spurr au generat nori de cenușă vulcanică, fluxuri piroclastice și lahari care s-au extins până la flancurile vulcanului și dincolo de acestea.”
Începând cu aprilie 2024, s-a înregistrat o creștere a numărului de cutremure detectate sub vulcan, la aproximativ 30 pe săptămână.
Deși acest lucru nu indică neapărat că o erupție este iminentă, activitatea a crescut din nou în octombrie 2024, iar între această dată și 6 februarie, au fost detectate aproximativ 125 de cutremure pe săptămână sub vulcan. Cel mai mare dintre acestea, detectat pe 2 ianuarie, a avut magnitudinea 2,9.
„Tulburările actuale de la Vulcanul Spurr sugerează cu tărie că magma nouă a pătruns în scoarța de sub vulcan”, a afirmat AVO.
AVO consideră că sunt posibile câteva scenarii, dată fiind activitatea recentă. Unul dintre acestea este ca magma să nu ajungă la suprafață, iar cutremurele să dispară în decurs de câteva luni.
Un alt scenariu este acela al unei erupții de amploare similară erupțiilor din 1953 și 1992, scrie IFLScience.
În acest scenariu ar avea loc „unul sau mai multe evenimente explozive cu o durată de una sau câteva ore care ar produce nori de cenușă purtați de vânt pe sute de kilometri, iar zona nelocuită din jurul Vulcanului Spurr ar fi inundată de fluxuri piroclastice, fluxuri de noroi și ploi balistice”.
Primele două scenarii sunt considerate a fi la fel de probabile în acest moment. Un alt scenariu, deși mai puțin probabil, este ca o erupție să aibă loc chiar pe vârful Spurr.
Din fericire, nu există orașe în apropiere care s-ar afla în calea fluxurilor piroclastice și de noroi. Cu toate acestea, șeful AVO, Matt Haney de la USGS, a declarat pentru Live Science că o erupție ar putea provoca perturbări pentru zborurile din zonă.
Echipa continuă să monitorizeze activitatea vulcanului folosind camere web, o rețea seismică, stații de deformare a solului și senzori de infrasunete.
De ce a vrut Ceaușescu să încrucișeze urșii din Alaska cu cei din Munții Carpați?
Somon afumat de Alaska, retras din magazine! Ce bacterie a fost detectată?
Fenomen observat din spațiu! Râurile din Alaska au devenit portocalii
Ce este „Triunghiul Alaska” și de ce au dispărut peste 20.000 de persoane aici?