Home » D:News » Vine sau nu primăvara? Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Vine sau nu primăvara? Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Vine sau nu primăvara? Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.02.2025

Vremea se încălzește în toată țara, iar de de la finalul acestei săptămâni va ploua, se arată în prognoza pe următoarele două săptămâni publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel, în Banat, până în 27 februarie valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 8…9 grade până la 13…14 grade, apoi până la finalul primei săptămâni vor scădea la o medie de 10 grade. În cea de-a doua săptămână, tendința temperaturilor maxime va fi din nou de creștere treptată, de la o medie de 10…12 grade, spre medii de 14…16 grade.

În consecință, în mare parte din interval, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. În schimb, temperaturile nocturne vor fi în general apropiate de cele normale perioadei, astfel media acestora va fi cuprinsă între 0 și 4 grade, mai scăzută, spre -2…-1 grad, în nopțile de 25 și 26 februarie.

După data de 27 februarie, pe arii restrânse vor fi intervale cu precipitații slabe, mai ales sub formă de ploaie.

Crișana

În mare parte din interval, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. Astfel, până în 27 februarie valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 8…10 grade, până spre 13…14 grade; până la finalul primei săptămâni, acestea vor scădea la o medie de 10 grade. În cea de-a doua săptămână, tendința temperaturilor maxime va fi, din nou, de creștere treptată, de la o medie de 10…12 grade, spre medii de 15…16 grade. În schimb, temperaturile nocturne vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei, astfel că media acestora va fi cuprinsă între -1 și 2 grade.

După data de 27 februarie, pe arii restrânse vor fi intervale cu precipitații slabe, îndeosebi sub formă de ploaie.

Transilvania

Până în data de 27 februarie, valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 6…8 grade, până la 10…12 grade; ulterior, până la finalul primei săptămâni, acestea vor scădea până spre o medie de 7…8 grade. În cea de-a doua săptămână, tendința temperaturilor maxime va fi, din nou, de creștere treptată, de la o medie de 8…10 grade, spre valori de 12…14 grade. În consecință, în mare parte din interval, vremea va fi mai caldă decât în mod normal. În schimb, temperaturile nocturne vor fi în general apropiate de cele obișnuite perioadei, astfel încât media acestora va fi cuprinsă între -4 și 0 grade, mai scăzută, spre -8…-6 grade, în nopțile de 25, 26 și 27 februarie, când în depresiuni va mai fi ger (minime ușor sub -10 grade).

După data de 27 februarie, pe arii restrânse vor fi intervale cu precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie.

Maramureș

Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în mare parte din intervalul de referință. Astfel, până în data de 27 februarie, valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 6…8 grade, până spre 12…13 grade, apoi vor scădea până la finalul primei săptămâni, la o medie de 8…9 grade. În cea de-a doua săptămână tendința temperaturilor maxime va fi de creștere treptată, de la o medie de 9…10 grade, spre medii de 13…15 grade. În schimb, temperaturile nocturne se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, astfel media acestora va fi cuprinsă între -4 și 0 grade.

Temporar vor fi intervale cu precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, între 28 februarie și 3 martie, dar și între 6 și 9 martie.

Moldova

În primele patru zile ale intervalului (24-27 februarie), media temperaturilor maxime va crește de la 6 grade până la 9 grade. Ulterior, maximele termice vor fi în scădere ușoară, astfel încât se va înregistra o medie de 7 grade (1-2 martie). În a doua săptămână se remarcă creșterea treptată a mediei temperaturilor din timpul zilei, de la aproximativ 8 grade (3 martie), până spre 14 grade (9 martie). În ceea ce privește minimele termice, acestea vor fi în creștere de la o zi la alta, pornind de la o medie de -9…-8 grade, până în jurul valorii de -1 grad (28 februarie – 2 martie). După aceasta, se pot observa ușoare variații ale temperaturilor nocturne până spre finalul celei de-a doua săptămâni analizate (valori cuprinse între -2 și 0 grade).

Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în intervalul 27 februarie – 2 martie și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

Dobrogea

Valorile termice diurne vor crește în primele patru zile, de la o medie de 2 grade (24 februarie), până spre 8 grade (27 februarie). Această valoare se va menține și pe parcursul următoarelor zile, apoi din data de 4 martie, temperaturile maxime vor crește treptat, astfel încât, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, mediat se vor înregistra 12 grade. Temperaturile minime vor fi în creștere semnificativă în prima parte a intervalului, de la o medie de -8 grade (24 februarie), până la aproximativ 1 grad (28 februarie – 1 martie). În a doua săptămână de referință nu vor fi variații semnificative ale minimelor termice, astfel încât acestea vor avea o medie cuprinsă între 0 și 2 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în intervalul 27 februarie – 2 martie, apoi, din nou, spre finalul celei de-a doua săptămâni analizate.

Muntenia

Temperatura maximă a aerului va crește ușor și treptat, pornind de la o medie de 0 grade (în data de 24 februarie) până spre 10 grade în ziua de 4 martie, apoi, la finalul intervalului de referință, se va situa în jurul a 15 grade. Prin urmare, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru perioada respectivă. În privința temperaturilor minime, se remarcă creșterea semnificativă din prima săptămână, astfel că media acestora va fi de la -14 grade (24 februarie), până la aproximativ -1 grad (28 februarie – 3 martie). După aceasta, vor urma variații termice nesemnificative, cu medii ale temperaturilor nocturne de -2 și 0 grade.

Până în data de 27 februarie nu vor fi precipitații, însă probabilitatea de apariție a acestora va crește în perioada 28 februarie – 2 martie. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vor mai fi posibile intervale cu precipitații slabe.

Oltenia

În ceea ce privește regimul termic diurn, se poate observa creșterea de la începutul intervalului, de la o medie a temperaturilor maxime de 6 grade (24 februarie) până la 10 grade (25-27 februarie). După aceasta, media maximelor termice va scădea spre 8…9 grade (28 februarie – 3 martie), urmând o altă creștere (treptată) până la sfârșitul intervalului de prognoză (în jurul valorii de 15 grade). Valorile termice nocturne vor fi în creștere în prima parte a săptămânii, de la o medie de -9 grade (în data de 24 februarie), până spre 0 grade (28 februarie). Ulterior nu vor fi variații semnificative ale temperaturii minime, astfel că aceasta va fi de -1…1 grad.

Probabilitatea de precipitații va fi redusă în primele zile, apoi va crește în perioada 28 februarie – 2 martie. După acest interval, vor mai fi posibile precipitații slabe cantitativ.

Vremea la munte

În primele patru zile se observă creșterea temperaturilor maxime, de la o valori în jurul a 0 grade (24 februarie), până la 4 grade (27 februarie); după aceasta, va urma o scădere a maximelor termice, până spre 0 grade (1-3 martie). Ulterior, temperaturile maxime vor crește treptat, astfel că se va atinge o medie a acestora în jurul a 7 grade (9 martie). În situația temperaturilor de pe parcursul nopților, acestea vor crește semnificativ până spre sfârșitul lunii februarie, de la o medie de -10 grade (24 februarie), până spre aproximativ -3 grade (28 februarie); în următoarele zile, media minimelor termice va scădea ușor, până la -6 grade (în perioada 2-4 martie), apoi va crește, din nou, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de referință (mediat, se vor înregistra -2 grade).

Probabilitatea de precipitații va crește din 27 februarie și se va menține ridicată până în data de 2 martie. Ulterior, vor mai fi intervale cu precipitații, în general slabe cantitativ.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru
Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru
Planul regelui Carol I la izbucnirea Primului Război Mondial
Planul regelui Carol I la izbucnirea Primului Război Mondial
Helen Duncan, ultima vrăjitoare a Marii Britanii. O poveste de spionaj, secretomanie și panică guvernamentală
Helen Duncan, ultima vrăjitoare a Marii Britanii. O poveste de spionaj, secretomanie și panică guvernamentală
Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Edgar Cayce, profetul „adormit”
Edgar Cayce, profetul „adormit”
De ce tot mai multe țări renunță la ora de vară: avantaje și dezavantaje
De ce tot mai multe țări renunță la ora de vară: avantaje și dezavantaje
Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?
Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?
Tabla Ouija, de la joc la promisiunea reconectării cu morții. „O minunată placă vorbitoare și mister al veacurilor!”
Tabla Ouija, de la joc la promisiunea reconectării cu morții. „O minunată placă vorbitoare și mister al veacurilor!”
O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna
O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna
Ce spune acum Donald Trump despre promisiunea că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore
Ce spune acum Donald Trump despre promisiunea că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore
Au trecut 236 de ani de când a venit pe lume unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii
Au trecut 236 de ani de când a venit pe lume unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii
Reguli stricte pentru căsătorii într-un oraș din Italia. Ce amenzi riscă mirii?
Reguli stricte pentru căsătorii într-un oraș din Italia. Ce amenzi riscă mirii?
Papa Francisc a început cea de-a cincea săptămână de tratament pentru pneumonie dublă
Papa Francisc a început cea de-a cincea săptămână de tratament pentru pneumonie dublă
Familia actorului Gene Hackman a cerut blocarea publicării raportului despre deces
Familia actorului Gene Hackman a cerut blocarea publicării raportului despre deces
Care este cel mai bun oraș din lume pentru mâncare în 2025?
Care este cel mai bun oraș din lume pentru mâncare în 2025?
Mituri și adevăruri despre gladiatorii romani
Mituri și adevăruri despre gladiatorii romani
Telescopul Webb a descoperit că galaxiile din Universul îndepărtat se rotesc în aceeași direcție
Telescopul Webb a descoperit că galaxiile din Universul îndepărtat se rotesc în aceeași direcție
Cercetătorii au dezvăluit secretul apei: poate exista în două faze lichide în același timp
Cercetătorii au dezvăluit secretul apei: poate exista în două faze lichide în același timp