Un bărbat australian cu insuficiență cardiacă a devenit prima persoană din lume care a ieșit dintr-un spital cu un implant cardiac artificial total, informează The Guardian. El a trăit cu dispozitivul timp de peste 100 de zile, înainte să primească un transplant de inimă.
Cercetătorii și medicii australieni care au realizat operația au anunțat că implantul a fost „un succes clinic incontestabil” după ce bărbatul a trăit cu dispozitivul timp de peste 100 de zile înainte de a primi un transplant de inimă de la un donator la începutul lunii martie.
Inima artificială totală BiVACOR, inventată de Dr. Daniel Timms, născut în Queensland, este prima pompă de sânge rotativă implantabilă din lume care poate acționa ca un înlocuitor complet al unei inimi umane, folosind tehnologia levitației magnetice pentru a reproduce fluxul natural de sânge al unei inimi sănătoase.
Implantul, aflat încă în stadiile incipiente ale studiului clinic, a fost conceput pentru pacienții cu insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu terminal, care apare, în general, după ce alte afecțiuni, precum atacul de cord și boala coronariană, au deteriorat sau slăbit inima, astfel încât aceasta nu mai poate pompa eficient sângele prin organism.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 40 de ani din New South Wales care se confrunta cu insuficiență cardiacă severă, s-a oferit voluntar să devină primul beneficiar al inimii artificiale totale din Australia și al șaselea din lume.