În 2007, astronomii au descoperit „Potcoava Cosmică” (Cosmic Horseshoe), un sistem de galaxii aflat la aproximativ cinci miliarde și jumătate de ani lumină distanță, care este „lentificat” gravitațional. Ce au descoperit în inima Potcoavei Cosmice?
Masa galaxiei din prim-plan mărește și distorsionează imaginea unei galaxii din fundal, a cărei lumină a călătorit miliarde de ani pentru a ajunge la noi. Alinierea perfectă dintre aceste două galaxii creează un „Inel Einstein”.
Cercetările recente au descoperit în inima Potcoavei Cosmice prezența unei Găuri Negre Ultra-Masive (UMBH) în galaxia din prim-plan, având o masă impresionantă de 36 de miliarde de mase solare.
Deși nu există o definiție strictă a unei UMBH, termenul este folosit adesea pentru a descrie o gaură neagră supermasivă (SMBH) cu mai mult de 5 miliarde de mase solare. SMBH-urile nu au fost „descoperite” în sensul tradițional al cuvântului, ci mai degrabă, în timp, existența lor a devenit evidentă. De asemenea, de-a lungul timpului, au fost măsurate tot mai multe SMBH-uri colosale. A apărut o nevoie de un termen pentru cele mai masive dintre ele, iar astfel a apărut noțiunea de „Gaura Neagră Ultra-Masivă” (UMBH).
Descoperirea acestei găuri negre extrem de masive din Potcoava Cosmică este detaliată într-un studiu recent, autorul principal fiind Carlos Melo-Carneiro, de la Instituto de Física, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Brazilia).
Cercetările se concentrează asupra așa-numitei „Relații MBH-sigmae”, care descrie legătura dintre masa unei SMBH și dispersia vitezei stelelor din centrul galactic. Acest studiu a întărit legătura dintre masivitatea găurilor negre și evoluția galaxiilor gazdă, sugerând că galaxiile cu găuri negre ultra-masive, precum cea din studiul de față, pot prezenta evoluții diferite față de galaxiile locale obișnuite.
Se crede că această gaură neagră ultra-masivă face parte dintr-un „grup fosil”, iar acest fenomen poate oferi explicații pentru masele mari ale găurilor negre și pentru decuplarea relației MBH-sigmae la cele mai mari mase. Continuarea cercetărilor și a observațiilor mai precise va ajuta la aprofundarea înțelegerii evoluției galaxiilor și a interacțiunilor dintre componentele barionice (materia din care suntem formați și cea cu care interacționăm) și materia întunecată, scrie Science Alert.
O scanare cosmică arată că Universul este mult mai complex decât se credea
Cum a ajuns apa pe Lună și unde o găsim?
Cum ne-ar putea ajuta un super-Pământ să găsim viață în Univers?
Cauzele furtunilor uriașe de praf de pe Marte ar putea fi, în sfârșit, cunoscute