Home » D:News » Fabricile de supernove din Calea Lactee

Fabricile de supernove din Calea Lactee

Fabricile de supernove din Calea Lactee
Publicat: 02.04.2008
Noile observatii asupra spatiului au relevat formarea in Calea Lactee a ceea ce astronomii au numit “fabrici de supernove”, reprezentate prin doua grupuri de stele rosii gigantice.

“Stelele rosii gigantice reprezinta stadiul final al ciclului vietii unei stele, inainte de a se transforma intr-o supernova. Incidenta lor este destul de rara, de aceea este un lucru remarcabil sa vezi atat de multe la un loc. Impreuna, contin 40 de stele, ceea ce inseamna aproximativ 20% dintre gigantii rosii din Calea Lactee. Toate se vor transforma, mai devreme sau mai tarziu, in supernove.”, declara Dr. Ben Davies de la Institutul de tehnologie Rochester.

Cele doua nuclee sunt apropiate, la marginea barierei galactice, care intersecteaza discul Caii Lactee. Este posibil ca interactiunea dintre bariera galactica si disc sa fie responsabila de adunarea atator stele batrane laolalta.
“Fabricile” sunt localizate la o distanta de 20 000 de ani lumina de Pamant si sunt separate de 800 de ani lumina.
“Urmatoarea supernova poate pleca din aceste nuclee oricand. Estimam o  perioada de 5 000 de ani intre explozii si este posibil ca noi sa vedem ramasitele unei stele care a explodat in urma cu 5000 de ani. Asta inseamna ca urmatoarea poate veni oricand, incepand de astazi pana in 7008.”, spune Dr. Davies.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase