Home » D:News » Formarea Marelui Canion a inceput in urma cu 55 milioane ani

Formarea Marelui Canion a inceput in urma cu 55 milioane ani

Formarea Marelui Canion a inceput in urma cu 55 milioane ani
Publicat: 11.04.2008
Noile cercetari legate de vechimea Marelui Canion contrazic datele de pana acum, conform carora acesta a fost sapat de puternicul rau Colorado in urma cu 6 milioane de ani.

Noua dovada prezentata in Geological Society of America Bulletin demonstreaza formarea stramtorii canionului cunoscuta sub numele de Upper Granite, in urma cu 55 milioane de ani.
“Istoria Marelui Canion este mult mai complicata decat s-ar fi crezut.”, sustine Rebecca Flowers, profesor la Universitatea Colorado. “Acest fapt ne demonstreaza ca Marele Canion nu a aparut brusc in urma cu 6 milioane de ani. Este probabil ca aceste vai enorme sa se fi format separat, unindu-se de-a lungul timpului. Este evident ca anumite segmente s-au dezvoltat diferit, integrandu-se ulterior.”

Dezbaterile asupra modului in care s-a format unul dintre cele mai frumoase si vizitate locuri din lume au atras pentru multa vreme atentia cercetatorilor. Teoria cea mai raspandita era ca fortele geologice au dus la ridicarea suprafetei, iar raul Colorado a creat vaile, care au rezultat in final ceea ce numim azi Marele canion.
Datarea initiala a varstei Marelui Canion a fost facuta pe baza unor sedimente depozitate de raul Colorado, din zona lacului Mead.
Noul studiu se bazeaza pe o metoda de datare a rocilor dezvoltata de o echipa de geologi de la Institutul de Tehnologie California, numit “datarea cu uranium-thoriu-heliu”.
Prin masurarea cantitatilor de uraniu si heliu continute de probele colectate din zona stramtorii Upper Granite, cercetatorii au putut determina perioada in care rocile au fost expuse procesului de eroziune. Temperaturile din pamant sunt mai ridicate decat cele de la suprafata, iar rezultatele au aratat ca rocile din aceasta zona au fost expuse la temperaturi mai scazute in urma cu 55 milioane de ani in urma.

Sursa: National Georgraphic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase