Home » D:News » Inotatorii olimpici invata de la rechini si delfini

Inotatorii olimpici invata de la rechini si delfini

Inotatorii olimpici invata de la rechini si delfini
Publicat: 22.05.2008
Cand scopul unei echipe nationale de inot este acela de a castiga cat mai multe medalii olimpice, probabil cea mai buna inspiratie pentru inotatori vine din lumea animalelor, unde rechinii si delfinii sunt considerati printre cele mai abile animale inotatoare.

De la costume pana la ochelari de inot, cercetatorii studiaza toate aspectele vietii si deplasarii in mediu lichid al delfinilor si rechinilor pentru ca inotatorii olimpici sa beneficieze de toate descoperirile naturii aplicate capacitatii de inot a omului.
“Unii dintre inotatorii nostri deja poarta echipamente din piele de rechin, bineinteles nu este vorba de piele de rechin autentica, ci de materiale artificiale de ultima generatie, care sunt foarte alunecoase in contact cu apa. Astfel, inotatorii se deplaseaza mai rapid in medul acvatic”, declara Russel Mark, coordonator biomecanic al echipei U.SA. Swimming.
Mark explica ca unele miscari ale delfinilor in timpul inotului au fost preluate si imitate de sportivi in cadrul antrenamentelor specifice. Unele dintre miscari imita modul de inot al delfinilor prin miscarea picioarelelor in sus-jos.

“Cei mai buni inotatori ai nostri, printre care Michael Phelps, Natalie Coughlin si Ryan Lochte, deja si-au insusit toate trucurile din arsenalul naturii”, continua Mark.
In decursul anilor a fost adoptat si antrenamentul cu greutati pentrtu optimizarera raportului dintre respiratie si miscare al sportivilor.
Domeniul studierii deplasarii animalelor marine este considerat o stiinta noua, ale carei aplicatii au inceput sa fie adaptate sportului.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase