Home » D:News » Un Mega-iceberg antarctic pericliteaza focile

Un Mega-iceberg antarctic pericliteaza focile

Un Mega-iceberg antarctic pericliteaza focile
Publicat: 02.06.2008
La doar cateva saptamani dupa controversata includere a ursului polar pe lista animalelor amenintate de extinctie, de data aceasta focile si pinguinii antarctici sunt amenintati de o situatie mai putin obisnuita reprezentata de deriva unui mega-iceberg.

Datorita fenomenului incalzirii globale un iceberg de dimensiuni uriase s-a desprins din calota glaciara antarctica si se afla in prezent in deriva, conform studiilor biologului  Terrie Wiliams din cadrul Univerity of California din Santa Cruz. Dr. Williams se afla in Antarctica inca din anul 1998 pentru a studia specia focilor Weddel, si declara ca noua masa de gheata are circa 7 500 km patrati si este situat in prelungire insulei Ross. Icebergul a fost botezat de cercetatori B-15 datorita dimensiunilor sale. Populatiile de foci Weddel din aceasta zona, (O specie endemica Antarcticii) si-au pierdut astfel una din cele mai mari colonii prielnice vietii din intreaga Antarctica.
 
“Primul indiciu furnizat de foci a fost acela in care ele nu s-au mai itors pe coastele insulei marginite de banchiza pentru a naste si s-si creste puii, de fapt din ce in ce mai putine foci au revenit in ultimii ani pentru a-si creste puii in aceasta zona” declara Terrie Williams pentru Discovery Network. In prezent exista un numar relativ mare de pui a caror soarta ramane inceta datorita situatiei actuale in care focile nu se mai pot apropia de tarm datorita giganticului iceberg aflat in deriva. Focile nu sunt singurele animale marine periclitate de iceberg, astfel populatiile mai multor specii de pinguini sunt nevoite sa ocoleasca o distanta mult prea mare pentru a avea astfel acces la o iesire spre ocean pentru a se hrani.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase