Prima pagină D:News

Antarctica a fost populata candva de reptile mici

Redactia Descopera.ro | 06.11.2008 | ● Vizualizări: 49
Antarctica a fost populata candva de reptile mici     Antarctica, Pangea, reptile, paleontologie + zoom
Galerie foto (1)

Reptile de dimensiunile unei pisici domestice traiau candva prin locurile unde in prezent se intind ghetarii gigantici ai Antarcticii.

In acele timpuri, micile reptile traiau in vizuni sapate in sol, iesind periodic sa se hraneasca cu plante si insecte. Evidenta acestei ipoteze este adusa in prezent de catre descoperirile facute in muntii transantarctici, de catre o echipa de paleontologi americani din cadrul Universitatii din Washington si a Muzeului Burke de Istorie Naturala.

“Avem, in sfarsit, dovada ca aceste reptile traiau un vizuini pe care si le sapau in solul antarctic, care au o varsta aproximativa de 400 milioane ani”, declara Cristian Sidor, paleontolog specializat in studiul vertebratelor la Universitatea din Washington.
Bazandu-se pe asemanarea vizuinilor fosilizate cu cele descoperite in situri paleontologice din Africa, cercetatorii concluzioneaza ca  micile adaposturi subterane antarctice au fost sapate de un grup de reptile de talie mica, denumite Procolfonide.

Termenul in sine descrie, de fapt, unele reptile cu caractere de mamifer, aparute in perioada triasica. Cercetatorii sunt de parere ca micile vertebrate ar putea fi stramosii directi ai mamiferelor primitive cu caractere reptiliene din care, mai apoi,  au evoluat mamiferele moderne. Datele stranse indica faptul ca aceste mici tetrapode ar fi stapanit continentul antarctic timp de peste 15 milioane ani.
La acea data, Africa si Antarctica erau unite intr-o singura forma continentala, denumita Pangea.

Sursa: Live Science