Home » D:News » Primii parizieni veneau din Epoca de Piatra

Primii parizieni veneau din Epoca de Piatra

Autor: Marc Ulieriu 07.10.2008
Primii parizieni veneau din Epoca de Piatra
Arheologii francezi delara ca grupurile de vanatori-culegatori care si-au stabilit taberele acum 9 500 de ani de-a lungul Senei au fost, de fapt, primii rezidenti ai Parisului.

Sapaturile recente din jurul albiei Senei au adus la suprafata mii de fragmente de oase de animale si varfuri de sageti care deateaza din jurul anilor 7 600 i.e.n. Noua descoperire aduce in prim plan cea mai veche atestare a unor asezari umane  situate in mijlocul unor metropolisuri moderne. Pana in prezent se credea ca cele mai vechi dovezi ale unei  asemenea asezari umane, sunt urmele unui sat de pescari, vechi de 4 500 ani, descoperit in incinta garii din orasul Lyon.

Chris Scarre, expert in preistoria Frantei din cadrul Universitatii Durham, este de parere ca aceste comunitati de vanatori-culegatori  s-au stabilit in jurul Senei deoarece raul era folosit deopotriva pentru transport, pescuit cat si ca o sursa curenta de apa de baut. Situl arheologic este situat in sud-estul capitalei Frantei si acopera dimensiunile unui teren de fotbal. Conform studiului fosilelor si armelor gasite, se pare ca acesti oameni se indeletniceau, in principal, cu vanatoarea de mistreti si cerbi, folosind in acest scop arcul si sagetile in detrimentul sulitelor. Locurile de vantoare favorite erau luminisurile unde animalele veneau sa se adape in apele raului Sena.

Sursa: National Geographic